Informatieavond over opvang asielzoekers gaat niet door


Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de procedure rond de realisatie van de opvang van asielzoekers aan de Eerste Verkorting 10 in Axel stopgezet. Dit betekent dat er geen opvanglocatie op die plek zal worden gerealiseerd

Het COA heeft deze beslissing in samenspraak met het college van Burgemeester en Wethouders genomen, omdat niet duidelijk is of dit perceel op korte termijn beschikbaar kan zijn voor vestiging van een opvanglocatie. Het college heeft vrijdag om duidelijkheid over de eigendomskwestie gevraagd.
Deze kon niet worden gegeven. De informatieavond van deze avond over het verzoek van het COA gaat niet door.

Reactie burgemeester Jan Lonink:
"Wij weten dat de komst van de opvanglocatie bij veel mensen emoties, zorgen, vragen en ongerustheid met zich meebrengt. Bij een gevoelig onderwerp als dit moet je daarom absoluut zeker zijn dat de locatie daadwerkelijk ingezet kan worden. Het college heeft er geen vertrouwen meer in dat met
deze locatie op korte termijn een bijdrage kan worden geleverd aan de opvang van asielzoekers. Het COA respecteert dit standpunt.

Dit betekent dan ook dat de informatieavond over deze locatie vandaag niet doorgaat."

Het college en COA blijven in gesprek over het tweede verzoek van het COA. Dit betreft de vraag of de gemeente samen met het COA de mogelijkheden wil onderzoeken voor het vestigen van een regulier opvangcentrum (locatie nog niet bepaald).

De extra commissievergadering van donderdag 8 oktober en extra gemeenteraadsvergadering van maandag 12 oktober zijn eveneens geannuleerd.