Het digitale proletariaat l Lezing door filosoof Hans Schnitzler (Lezing)

Het digitale proletariaat l Lezing door filosoof Hans Schnitzler (Lezing)

Datum maandag 5 oktober 2015

Tijd 19:30 tot 21:00

Locatie Collegezalencomplex Radboud Universiteit

Organisator Radboud Reflects

Spreker Filosoof Hans Schnitzler

Beschrijving

Het digitale proletariaat

Inschrijfbutton

Zijn we in de greep van bedrijven als Google en Facebook? Op `ja, ik ga akkoord' is zo geklikt en we staan vaak zonder erover na te denken persoonlijke data af aan grote internetbedrijven. Verliezen we daarmee de controle over onszelf en over onze (online) identiteit?

Volgens filosoof Hans Schnitzler dreigt ons hele bewustzijn tot koopwaar gereduceerd te worden. We stevenen volgens hem af op een Marxistische klassenstrijd waarin grootdatabezitters de dienst uitmaken en waarin de technische vooruitgang hand in hand gaat met dehumanisering.

Waar het bij Karl Marx draaide om arbeid en kapitaal, is het klassenverschil volgens Hans Schnitzler tegenwoordig veel beter uit te drukken in termen als informatie en grootdatabezit. Het is niet ons lichaam, maar onze geest die nu geindustrialiseerd wordt, en inzet van de strijd is de totale inlijving van onze aandacht.

Maar biedt de digitalisering van ons leven niet ook enorme voordelen? En vervult het geen diepe wensen? Neem de quantified self-beweging, de lifeloggers. Zij proberen hun lichamelijke geestelijke en lichamelijke toestand te verbeteren door met behulp van technologie zoveel mogelijk informatie te verzamelen over hun bioritme, voedselinname, bewegingspatroon, bloedwaarden, etcetera.

Maar wat gebeurt er wanneer je je oor zo dicht bij jezelf te luisteren legt? Raak je dan de controle niet alsnog kwijt? Hoe neutraal is die techniek? En waar blijft de autonomie?

Na afloop van de lezing gaat Schnitzler in gesprek met cultuurfilosoof Jeroen Linssen onder leiding van filosoof en programmamaker Lisa Doeland.

Hans Schnitzler is filosoof en publicist en auteur van Het digitale proletariaat (2015).

Jeroen Linssen is cultuurfilosoof en universitair docent Sociale en Politieke wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit.

Bekijk de uitzending van VPRO boeken met Hans Schnitzler.

Deelname

Deelname kost EUR 5,- | Vrienden van de RU EUR 4,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren en abonnees gratis