Lelystad ideale stad

6 oktober 2015

Wethouder opent nieuwe tentoonstelling over de stad van de toekomst

Lelystad35De loopbrug bij het Brugplein wordt in gebruik genomen, 11 juli 1969 (foto Henk Hutten). De brug verbindt het Spiek met de supermarkt van Albert Heijn in het Lelycentre. (Nieuw Land, Lelystadsblad, SB, 15 juli 1969)

Juist nu Lelystad haar 35 jaar als gemeente viert, toont Nieuw Land de tentoonstelling 'Lelystad, ideale stad'. Op donderdag 9 oktober wordt de tentoonstelling feestelijk geopend door wethouder van cultuur, van gemeente Lelystad, mevrouw Janneke Sparreboom. De tentoonstelling laat zien hoe Lelystad er ooit, vanaf de tekentafel, moest uitzien. Met tekeningen en vele foto's uit eigen collecties. 'Lelystad, ideale stad' is te zien tot en met 3 januari 2016.

Het gebeurt niet vaak: een stad ontwerpen en deze ook nog bouwen. Maar in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gebeurde dat in de nieuwe polder. Lelystad werd de mooiste stad van Nederland: strakke lijnen, overzichtelijk, gelijkmatig en vooral veilig. Het was een stad waar iedereen welkom was en zijn talenten kon ontplooien. Zo werd Lelystad op de kaart gezet en zo gaven de bewoners er invulling aan: een ideale stad voor de toekomst.

Lelystad 35 jaar gemeente

Op papier bestaat gemeente Lelystad in 2015 precies 35 jaar, maar de geschiedenis van het gebied gaat veel verder terug. Zo kregen de eerste bewoners al op 2 oktober 1967 de sleutel van hun nieuwe huis. De tentoonstelling 'Lelystad, ideale stad' geeft een beeld van die eerste bruisende jaren aan de hand van kaartmateriaal, film, maquettes en foto's van fotografen als Henk Hutten van het Lelystadsblad en Jaap Potuyt, fotograaf voor de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Voor velen zal het een weerzien vol nostalie betekenen. Voor anderen wellicht een omzien in weemoed. Maar voor iedereen -al of niet in Lelystad geboren, getogen of carriere gemaakt- is 'Lelystad, ideale stad' een feest van herkenning en een prachtig tijdsbeeld.

Ten tijde van de looptijd van de tentoonstelling zendt Omroep Flevoland een serie van twaallf afleveringen uit over Lelystad. De eerste aflevering is te zien op dinsdag 13 oktober 2015.