Eerste energie-neutrale huis Lingewaard op komst


Half augustus is aan de Loostraat in Huissen gestart met de bouw van het eerste energie-neutrale huis van Lingewaard. Energie-neutraal wil zeggen dat er evenveel energie wordt opgewekt als dat er wordt verbruikt. Een energie-neutrale woning heeft dus geen (of heel weinig) energiekosten.

De woning is zeer goed geisoleerd en maakt gebruik van passieve zonne-energie via de ramen. Hierdoor is een kleine warmtebron, in de vorm van een lucht-water-warmtepomp, voldoende om de woning te verwarmen. Voor de stroomvoorziening van de verlichting, de elektrische apparatuur, de warmtepomp
en de ventilator van het ventilatiesysteem worden 36 zonnepanelen op het dak van de woning geplaatst. Deze panelen leveren zoveel zonnestroom, dat ook de accu's van de elektrische auto hiermee opgeladen kunnen worden. Ook de materialen waarmee de woning wordt gebouwd hebben een natuurlijke
oorsprong en hebben geen chemische behandeling ondergaan. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat dit een milieuvriendelijk en energie-neutraal woonhuis wordt.

De woning is ontwikkeld door Frans van Herwijnen (bestuurslid van Lingewaard Energie) in samenwerking met architect Peter Brouwer. Volgens de planning wordt de woning eind december 2015 opgeleverd.