Liveblog: Provinciale Staten 7 oktober 2015


Lees voor

Een keer per maand vergaderen Provinciale Staten. Dit liveblog doet verslag van de vergadering die plaatsvindt in de raadzaal van het stadhuis van de gemeente Arnhem. Ga naar de agenda. U kunt deze vergadering ook live volgen via Statenlive.

10.25 uur Politiek bedrijven gaat volgens Van Dijk op basis van vertrouwen. Dat zit in zijn handelen. Het raakt hem dat media vermelden dat hij de Staten onvolledig geinformeerd zou hebben. Dat is volgens hem niet het geval.

10.20 uur Op de vraag van de PvdD naar betrokkenheid van een dierenarts zegt Van Dijk: bij de ontwikkeling van de nekbreekmachine heeft het bedrijf een dierenarts geconsulteerd die onmiddellijke dood constateerde. Bij daadwerkelijke inzet zou ook een dierenarts worden betrokken die aan de
provincie de resultaten zou terugmelden. Hij geeft ook aan dat er geen tijd gerekt is bij het beantwoorden van de schriftelijke vragen van de PvdD over het nekbreken.

10.15 uur Methode is niet nieuw, wordt ook in andere provincies gebruikt. Als geconstateerd wordt dat er een mogelijke spanning is tussen een Europese richtlijn en Nederlandse wetgeving moet dat eerst maar door juristen worden uitgezocht, zegt Van Dijk. Hij zegt ook dat de Staten niet
geinformeerd worden zolang iets onder de rechter is (beroepzaak van vogelwerkgroep tegen goedkeuring faunabeheerplan). Zijn uitspraak op 3 juni dat cervicale dislocatie een legale methode is, was op dat moment terecht, zegt hij.

10.10 uur Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk geeft antwoord op de vragen die Luuk van der Veer (PvdD) heeft gesteld. Hij geeft aan dat populatiebeheer een onplezierig onderdeel van zijn portefeuille is. 'Maar het moet gebeuren'. Het ingediende faunabeheerplan is ook naar PS gestuurd. Uiteindelijk
heeft GS het goedgekeurd. Nekbreken (cervicale dislocatie) maakt onderdeel van het plan uit. Meerderheid van PS stemde in. Van Dijk: gekeken naar Nederlandse wetgeving. Daarin is het nekbreken niet verboden.

10.05 uur De vergadering begint met het interpellatiedebat over de handelwijze van GS mbt het doden van ganzen, aangevraagd door PvdD en SP.

10.00 uur Voorzitter Commissaris van de Koning Clemens Cornielje opent de vergadering van Provinciale Staten.

9.55 uur Over 5 minuten begint de vergadering.

Gepubliceerd op: maandag 5 oktober 2015

Twitter mee PSGLD

#PSGLD

Zie u hier geen Twitter-blok? Met deze link kunt u uw cookie-instellingen wijzigen.

Nieuws

* Geld, Gelderse bedrijventerreinen en ganzen in de Staten
* Provincie zet in op zes sterke Gelderse gebieden
* Minder geld voor Gelderland door bijstelling Provinciefonds
* Provincie moet geen eigen netwerken ontwikkelen