Zeven provincies sturen brief over fosfaat naar Dijksma


Een unieke coalitie van de provincies Fryslan, Groningen, Drenthe, Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland stuurden deze week een stevig signaal naar het Ministerie van Economische Zaken (EZ). Essentie van de brief: maak de voorgestelde fosfaatregeling voor de landbouwsector meer
grondgebonden.

Grondgebonden

De provincies begrijpen dat een fosfaatregeling nodig is om de maximale fosfaatproductie uit mest te regelen. Maar ze missen in het voorstel de verbinding met grondgebondenheid. Oftewel een koppeling met de hoeveelheid grond die een boer bezit. Deze koppeling zorgt voor een duurzamer systeem.
En door de regeling parallel aan de Melkveewet uit te werken wordt het onder andere een stuk makkelijker voor boeren (minder aparte regels). De provincies streven hierbij een duurzame landbouw na, waarbij economie en ecologie samengaan.

Geen handel in rechten

De provincies vragen EZ het systeem zo uit te werken dat er geen handel in fosfaatrechten ontstaat. Veehouders kunnen hun investeringen dan volledig inzetten voor een duurzame en natuurinclusieve landbouw.

Tweede Kamer

De provincies richten zich in hun oproep ook tot de Tweede Kamer. Zij verwachten dat hun voorstel nadrukkelijk aandacht krijgt tijdens het Rondetafelgesprek op 7 oktober aanstaande. Dan spreekt gedeputeerde Landbouw van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond, namens de Noordelijke en
Groene-Hart-provincies met Kamerleden over de situatie in de melkveehouderij.

Duurzame landbouw

Alle 7 provincies stimuleren een duurzame, natuurinclusieve landbouw. Waarbij de boer voldoende geld verdient en er voldoende grond en ruimte is voor de natuur om te groeien en bloeien.