Herken de signalen van brandgevaar


Niemand verwacht dat er in je eigen huis brand kan ontstaan. Wel maken mensen zich zorgen om hun ouders, oudere buren of mindere mobiele buurtbewoners in de omgeving. En terecht, want jaarlijks is er bij ruim 100.000 woningen brand. En dan hebben we het nog niet eens over de bijna incidenten.
Senioren lopen zelfs drie keer zoveel kans om te overlijden bij brand. Help ons mee bij hen brand en de heftige gevolgen te voorkomen. Vaak zijn er verschillende signalen voordat het echt mis gaat. Denk aan:

- Was er eerder brand? Dit kan bijvoorbeeld een vlam in de pan zijn. Of misschien heeft een pannenlap of theedoek vlam gevat.
- Zie je brandplekken van sigaretten? Deze zijn dan te zien op bijvoorbeeld kleding, tapijt of beddengoed. Volle asbakken naast het bed wijzen ook op een brandgevaarlijke situatie.
- Zijn er tekenen van gevaarlijke kookgewoonten? Staat de kookpit nog aan? Vergeten? Is de waterkoker op het fornuis achtergelaten? Of ligt de keukenrol te dicht bij?
- Staat het huis heel erg vol? Te veel spullen in een woning blokkeren de vluchtweg. Ook maken deze spullen de kans op brand groter doordat deze te dicht bij elektrische verwarming of een kachel staan en een brand zich snel verspreiden kan.
- Staan apparaten de hele tijd aan, ook 's nachts? Blijft de elektrische deken aan 's nachts? Staat het strijkijzer of de broodrooster nog aan? Ook als men het huis verlaat? En de wasmachine? Dit vergroot de kans op brand.

Daarom vragen wij kinderen, mantelzorgers, zorgverleners, vrienden en buren; Herken jij deze situaties? Zorg dan zelf voor meer brandveiligheid in de woning. Kijk ook wat je verder kunt doen om hen te helpen brand te voorkomen. Lees praktische tips op www.verkleindekansopbrand.nl.

Meer tips en informatie over het voorkomen van brandwonden zijn te vinden op de site van Brandwondencentrum Groningen, onze partner met wie wij sinds 2012 samenwerken.