Brandpreventieweken: Verklein de kans op brand


In oktober zijn de nationale brandpreventieweken weer van start gegaan. De campagne dit jaar heet `Verklein de kans op brand'. Niemand verwacht dat er in je eigen huis brand kan ontstaan. Toch gebeurt dit ruim 100.000 keer per jaar.

Helaas worden veel senioren getroffen door woningbrand. Het is een feit dat senioren bijna drie keer zoveel kans hebben te overlijden bij brand. Let dus op signalen van brandgevaar bij uw ouders en oudere buren of wijkbewoners.

Herken de signalen
Vaak zijn er verschillende signalen voordat het echt mis gaat, zoals gevaarlijke kookgewoonten, eerdere brand, brandplekken van sigaretten en dergelijke.

Was er eerder brand?
Dit kan bijvoorbeeld een vlam in de pan zijn. Of misschien heeft een pannenlap of theedoek vlam gevat.

Ziet u brandplekken van sigaretten?
Deze zijn dan te zien op bijvoorbeeld kleding, tapijt of beddengoed. Volle asbakken naast het bed wijzen ook op een brandgevaarlijke situatie.

Zijn er tekenen van gevaarlijke kookgewoonten?
Staat de kookpit nog aan? Vergeten? Is de waterkoker op het fornuis achtergelaten? Of ligt de keukenrol te dicht bij?

Lees hier wat u kunt doen als u deze signalen herkent.


Tips om kans op brand te verkleinen

Staat het huis heel erg vol?
Te veel spullen in een woning blokkeren de vluchtweg. Ook maken deze spullen de kans op brand groter doordat deze te dicht bij elektrische verwarming of een kachel staan en een brand zich snel verspreiden kan.

Staan apparaten de hele tijd aan, ook 's nachts?
Blijft de elektrische deken aan 's nachts? Staat het strijkijzer of de broodrooster nog aan? Ook als men het huis verlaat? En de wasmachine? Dit vergroot de kans op brand. Zet apparaten dus 's nachts

Wordt de bewoner gewaarschuwd bij brand?
Indien brand ontstaat in een ruimte zonder rookmelder, kan de brand zich ontwikkelen zonder dat de bewoner dat in de gaten heeft. De kans om te vluchten wordt erg klein, zeker als iemand meer tijd nodig heeft om zich te kunnen verplaatsen. Met gekoppelde rookmelders in alle verblijfsruimten
wint u tijd.

Voorkom uitbreiding van brand
Heeft de bewoner de gewoonte de deuren te sluiten? Dit geeft tijdwinst bij brand. Een gesloten deur houdt rook en brand een tijdje tegen. Zeker in combinatie met de gekoppelde rookmelders geeft dit extra vluchttijd.



Bespreek de vluchtroute
Oefen deze maand uw vluchtroute

Lees meer op: http://www.verkleindekansopbrand.nl/