Kunststof en Rubber (NWBP): Pensioenakkoord VPL dossier


Kunststof en Rubber (NWBP): Pensioenakkoord VPL dossier

Geplaatst op 07 oktober 2015

Afgelopen maanden hebben we met de werkgevers gesproken over de huidige overgangsregeling VPL. Uit het overleg bleek dat de overgangsregeling veel duurder is geworden. In de afgelopen maanden hebben werkgevers en vakbonden onderhandeld over een oplossing.

Op 29 september 2015 hebben de andere vakbonden en De Unie samen met de werkgevers een onderhandelaarsakkoord gesloten. We hebben als drie bonden goed samengewerkt. Lees hier het akkoord.

Als de leden instemmen, dan is het onderhandelaarsakkoord definitief.

Waar ging het ook al weer over?



De oorspronkelijke overgangsregeling houdt in:

* Als je op 31 december 2005 in dienst was van het bedrijf onder de cao;
* en je gaat tussentijds niet uit dienst;
* dan krijg je naast het "gewone" pensioen ook een extra pensioen. Dat pensioen gaat standaard in op het 65^e jaar maar die dat kun je vervroegen naar het 6^2e jaar. Zo kun je zelf beslissen om eerder met pensioen te gaan;
* dat extra pensioen wordt pas op je 62^e jaar ingekocht. Ga je dus eerder uit dienst, dan is dat extra pensioen weg;
* ligt jouw pensioendatum na 1 januari 2021, dan wordt op 31 december 2020 het extra pensioen gestort.

Vorig jaar bleek al dat het inkopen van dit extra pensioen een stuk duurder is geworden. Toen konden we het zo oplossen dat je nog steeds evenveel eerder met pensioen kon als ooit de bedoeling was. Deze oplossing kan niet meer.


Wat hebben we op 29 september 2015 afgesproken?

* De voorwaarden om mee te doen blijven dezelfde: je moet op 31 december 2005 in dienst zijn van hetzelfde bedrijf waar je nu werkt, en dat bedrijf viel toen onder de regeling. En je krijgt het extra pensioen nog steeds op dezelfde datum. Die datum ligt altijd voor 1 januari 2021.
* De hoogte van het extra pensioen dat je krijgt, wordt bepaald door de hoeveelheid geld die in kas is op het moment dat het voor jou wordt ingekocht. Het extra pensioen is o.a. afhankelijk van de rentestand van dat moment. Met de huidige rentestand zou je ongeveer 94% krijgen van de
oorspronkelijke regeling. Maar door wisselingen in de rentestand kan dat ook meer of minder zijn. Maar nooit meer dan je destijds is toegezegd.
* De werkgevers gaan nog meer betalen dan ze nu al doen, de werknemers blijven hetzelfde betalen. Deze premie blijft tot het einde van de looptijd (1 januari 2021) gelijk.

Wat is het voordeel voor jou?

We hebben de regeling grotendeels boven tafel kunnen houden. In een aantal andere sectoren hebben we moeten stoppen. Werkgevers gaan ook meer betalen.


Wat is het voordeel voor de werkgevers?

Ze weten voor de rest van de periode hoeveel geld ze kwijt zijn aan deze regeling. Dat is wel meer dan nu, en zeker meer dan vorig jaar.


Vragen?

Voor meer informatie over het bovenstaande kun je contact opnemen met Rene Koorn

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: NWBC