`Kabinet moet beloofde loonsverhoging zelf gaan betalen'

"Rutte en Plasterk moeten hun publiek uitgesproken belofte van de loonsverhoging met 5,05 procent waarmaken", zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep, nu pensioenfonds ABP constateert dat de aangekondigde premieverlaging zonder verdere pensioenverslechteringen onuitvoerbaar is. "Dit lossen we aan de cao-tafel niet op. Dat betekent dat het kabinet de tegenvallers voor de schoolbesturen volledig uit de schatkist moet compenseren."

Volgens Van der Zweep bestaat anders het gevaar dat schoolbesturen financieel klem komen te zitten en gaan bezuinigen op personeel. Met grotere klassen of een hogere werkdruk tot gevolg.

"Het overheidsakkoord leidt tot gejojo met de onderwijssalarissen", ziet Van der Zweep. "De boodschap was: de pensioenpremie kan omlaag, de lonen omhoog. Maar nu gaat de premie weer omhoog en dus de lonen omlaag? Of de pensioenen zelf? Dit is toch niet te verkopen? Het kabinet heeft een grote verantwoordelijkheid genomen om deze loondeal er haastig door te drukken. Dat betekent dat ze nu ook de brokken moet opruimen en zelf de portemonnee moet trekken. Dit kunnen wij aan de cao-tafel niet oplossen."

De Algemene Onderwijsbond tekende de loondeal afgelopen zomer niet. Volgens de bond waren er grote twijfels over de haalbaarheid van het voorstel om de lonen met 5,05 procent te verhogen. Het voorstel was niet goed doorgerekend. Het aanbod leunde sterk op verlaging van de pensioenpremies, terwijl het kabinet nauwelijks investeerde. Het kabinet had in de ogen van de AOb veel te veel haast om zo met Prinsjesdag een goednieuwsshow te kunnen presenteren.

Het ABP maakte afgelopen week in de Pensioenkamer duidelijk dat het loonakkoord onuitvoerbaar is. Wanneer het pensioenfonds voor overheid en onderwijs inderdaad een premieverlaging doorvoert waardoor de lonen op dat punt 2,2 procent stijgen, moeten er direct maatregelen worden getroffen om de reserves van het fonds weer op peil te houden. De Nederlandsche Bank ziet daar streng op toe. Bovendien is een premieverhoging met 0,4 procent noodzakelijk door andere tegenvallers. Daarmee trekt het ABP-bestuur de belangrijkste bouwsteen uit het loonakkoord.

De enthousiaste aankondiging door minister Plasterk op televisie, waarin hij driemaal herhaalde hoe mooi het akkoord was, werd op de algemene vergadering van de AOb al `driemaal kletskoek' genoemd. Van der Zweep: "De loondeal leek een sigaar uit eigen doos, maar het is nog veel erger. Het is een klapsigaar, die in het gezicht van de mensen op de scholen ontploft. Aangekondigd als iets moois, maar wat alleen maar leidt tot teleurstelling. Dat kan nog lagere pensioenen betekenen, een minder grote loonsverhoging of meer werkdruk. Dat is de keuze waarmee Rutte en Plasterk het onderwijs opzadelen."