NAVO: Rusland schendt Turks luchtruim voor bombardementen

in Midden-Oosten / door Mike Durand / op 07/10/2015 om 13:10 / Tags: Iran, raketten, Terrorisme, Turkije, VS

Rusland heeft tijdens bombardementen op Syrische doelen opzettelijk het Turkse luchtruim geschonden, zegt chef Jens Stoltenberg van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Stoltenberg uitte zijn beschuldiging gisteren op een persconferentie in Brussel, in navolging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan heeft Moskou `gewaarschuwd dat het hiermee het risico loopt een bondgenoot te verliezen'.

Turkije en de NAVO

Turkije beschuldigt Rusland ervan dat het de afgelopen dagen minimaal tweemaal moedwillig het Turkse luchtruim heeft geschonden voor acties in Syrie, bij de Turks-Syrische grens. De NAVO, waar Turkije deel van uitmaakt, waarschuwde Rusland dat het reglement van de NAVO deze schendingen niet toestaat. De Turkse president beschuldigt Moskou er bovendien van dat het samen met Iran de 'staatsterreur' in stand houdt van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Stoltenberg noemt de opzettelijke schendingen van het Turkse luchtruim 'onverantwoordelijk' en zegt dat zij 'een gevaarlijke situatie' kunnen creeren. Hij dringt er bij Rusland op aan de acties in Syrie ter ondersteuning van Assad te staken en het Turkse luchtruim niet meer te schenden. Volgens het NAVO-reglement kan bij aanhoudende schendingen militaire repercussies worden genomen.

Rusland

Rusland stelt dat de schendingen van het luchtruim een gevolg zijn van geweest van 'ongunstige weersomstandigheden' in het gebied. Turkije geeft aan dat het zaterdag een Russisch gevechtsvliegtuig heeft onderschept en deze heeft gedwongen haar luchtruim te verlaten. Bij de tweede schending op zondag zijn volgens het Turkse leger twee van haar F-16 straaljagers 'lastig gevallen' door een Russisch MIG-29 gevechtsvliegtuig.

Russische gevechtsvliegtuigen zijn sinds woensdag 30 september begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen in Syrie. Zij bombarderen door hen benoemde 'terroristische' groepen, welke overeenkomen met de tegenstanders van Assad. Het gaat hierbij niet alleen om jihadisten maar ook oppositie strijders.

De Russische acties volgen op de ruim een jaar durende campagne van de door de VS geleide coalitie om IS doelen in Syrie te bombarderen, zonder cooerdinatie met het regime van Assad. Rusland noemde deze actie van de coalitie vorige week al internationaal rechtelijk gezien onrechtmatig.

Patriot raketten

Patriot raketten zijn in 2013 in Turkije aan de grens met Syrie geplaatst en ingezet tegen raketten die vanuit Syrie, als gevolg van de gevechten langs de grens, in Turkije neervielen. Het Pentagon deelde op 1 oktober mee dat zij begonnen waren deze installaties te 'overhevelen naar de Verenigde staten voor kritische modernisering en upgrades'. Na aanpassingen van de patriots zal de raketverdediging op een hoger peil komen te staan en 'mondiale bedreigingen en de bescherming van bondgenoten en partners'garanderen. De Defensie woordvoerder Laura Seal zei dat Turkije hier ook onder valt als NAVO partner.

De Verenigde Staten en Turkije hadden in augustus de terugtrekking van de raketten, ingezet onder NAVO-vlag, al aangekondigd. Ook Duitsland heeft aangegeven haar twee Patriot raket batterijen terug te willen trekken uit Turkije. De NAVO heeft nu alleen nog de beschikking over een Spaans raket batterij dat sinds januari in Adana in het zuiden van Turkije is ingezet.

De dreiging van NAVO-chef Stoltenberg dat er militaire repercussies tegen Russische schendingen van het luchtruim van de Turkse partner kunnen volgen, lijkt door de afwezigheid van inzetbare Patriot installaties onmogelijk. De Russische straaljagers kunnen de komende tijd het Turkse luchtruim gewoon blijven schenden bij het bombarderen van doelen in Syrie.