Nederland terug in top 5 meest concurrerende economieen

Gepubliceerd op: 7 oktober 2015 | Gewijzigd op: 7 oktober 2015

De Nederlandse economie staat vijfde in The Global Competitiveness Report van het World Economic Forum. Nederland is hiermee gestegen op de jaarlijkse ranglijst van meest concurrerende economieen ter wereld.

Minister Kamp stuurde in 2014 nog zijn ambities naar de Tweede Kamer, waarin een vijfde plek op de ranglijst in 2020 werd nagestreefd. Lees het volledige artikel van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Uitdagingen ondernemersklimaat

Volgens de onderzoekers is de stijging te danken aan het excellente onderwijssysteem, de efficiente infrastructuur, de betrouwbare overheid en een blijvende focus op innovatie. De Top 5 positie toont volgens hen aan dat Nederland een van de meest geavanceerde en innovatieve economieen van de wereld is, met concurrerende en open markten. Het beleid van de overheid heeft de afgelopen jaren actief bijgedragen aan het versterken van de Nederlandse positie. Zo wijzen de onderzoekers erop dat de gezondere overheidsfinancien, de hervorming van de financiele sector en de arbeidsmarkt, het topsectorenbeleid en het stimuleringsbeleid voor ondernemers hebben geleid tot een aanzienlijke verbetering van het concurrentie- en innovatievermogen. Het rapport is echter ook duidelijk in de uitdagingen die we moeten aangaan om ervoor te zorgen dat Nederland ook in de toekomst in de Top 5 blijft. Kamp: "Het Kabinet blijft zich onverminderd inzetten voor het concurrentievermogen van Nederland door het creeren van de juiste randvoorwaarden voor ondernemers. Bijvoorbeeld door de aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard en de aanvullende financiele maatregelen waarmee naar verwachting komende jaren enkele miljarden euro's aan extra kredietverlening voor het mkb mogelijk wordt gemaakt.

Rol Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij ambities

Het kabinet stelde zichzelf de ambitie om de positie van Nederland in de top 5 van de meest concurrerende economieen te verankeren en te versterken. Met een rentree in de huidige Top 5 komt het verwezenlijken van die ambitie dichterbij. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ondersteunt het ministerie van EZ en Onderwijs Cultuur Wetenschap (OCW) bij het realiseren van deze ambities. Ondermeer door het stimuleren van innovatie en internationale innovatieve samenwerkingen, ondernemers te informeren over duurzaam, agrarisch, innovatief of internationaal ondernemen, maar ook door kennisverspreiding over de bescherming van het IE. Nederland blijkt een broedplaats te zijn als het gaat om IE-bescherming, kijkend naar het aantal ontwikkelde patenten in Nederland. Tussen september 2014 en september 2015 zijn er 2499 octrooien aangevraagd.

Eurostars projecten

Als het gaat om het stimuleren van internationale innovatieve samenwerkingen informeert en begeleidt RVO.nl onderzoekuitvoerende mkb-bedrijven in hun aanvraag naar subsidie. Een voorbeeld hierin is de Europese subsidie Eurostars. Tussen 2014 en 2015 hebben drieenzestig Nederlandse projecten hier een goedkeuring voor gekregen.

SME-2 financiering

Naast Eurostars kunnen mkb-bedrijven met groeiambities ook gebruikmaken van het speciale mkb-instrument (SME instrument) van Horizon 2020. Dit instrument ondersteunt de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en het verkennen van nieuwe markten. In 2014 zijn twaalf Nederlandse projecten beloond met een SME-2 financiering.

Meer informatie?

RVO.nl biedt ondernemers veel mogelijkheden om te groeien en gebruik te maken van diverse regelingen. Heeft u vragen of bent u op zoek naar informatie over duurzaam, agrarisch, innovatief of internationaal ondernemen? Of heeft u vragen over wet- en regelgeving of over octrooien? Neem voor meer informatie contact met ons op!