Veranderingen in de zorg. Een praktijkvoorbeeld (5)


Foto van gesprek bij VraagRaak

De gemeente Maassluis is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het bieden van zorg op diverse terreinen. Dit is onder andere het gevolg van de invoering van de Wmo 2015. Lees over de veranderingen in de zorg in een praktijkvoorbeeld over de 28-jarige Jesse.

De gemeente moet zorgen voor het organiseren en betalen van lichte(re) vormen van ondersteuning en zorg. De gemeente heeft deze taak ondergebracht bij VraagRaak en twee wijkteams.

Praktijkvoorbeeld over 28-jarige Jesse

Wat deze voor u kunnen betekenen, leest u in onderstaand voorbeeld over Jesse (28 jaar). Hij heeft PDD-NOS, een autismespectrumstoornis.

Het huis uit en passende dagbesteding

"Wordt het niet eens tijd om op jezelf te gaan wonen?" Die zin heeft Jesse (28) al zo vaak gehoord dat hij amper kan geloven dat het er ooit echt van zal komen. Aan zijn moeder zal het niet liggen; zij zou graag zien dat haar zoon het huis uit gaat en een passende dagbesteding vindt. Maar
Jesse heeft PDD-NOS, een autismespectrumstoornis die ervoor zorgt dat wonen en werken zonder begeleiding vrijwel onmogelijk is.

Mogelijkheden inventariseren

Felicia van het wijkteam wordt ingeschakeld. Samen met Jesse en zijn moeder inventariseert zij de mogelijkheden.

Alles op mijn eigen manier

Dat Jesse een vorm van autisme heeft, komt pas goed aan het licht als hij na de middelbare school een technische vervolgopleiding gaat doen. Sociaal contact heeft hij altijd lastig gevonden. "Als kind al. Ik kan me moeilijk inleven in anderen, ik snap nooit zo goed wat ze bedoelen. En ik doe
de dingen graag langzaam en op mijn eigen manier. Op de basisschool en de havo kwam ik daar nog goed mee weg. Maar op het HBO moest ik veel samenwerkingsopdrachten doen en dat kon ik helemaal niet. Na een paar jaar proberen moest ik stoppen."

Psychologisch onderzoek

Op zijn vierentwintigste laat Jesse een psychologisch onderzoek doen. Daaruit blijkt dat hij de autismespectrumstoornis PDD-NOS heeft. "Die diagnose was wel een opluchting, zo snapte ik iets meer van mezelf. En bij mijn moeder viel er ook wel een kwartje, zo van: oh, daarom doet ie zo."

Therapie en training

Een jaar lang volgt hij therapie en training bij een GGZ-instelling. In die veilige omgeving, samen met andere autisten, voelt hij zich prettig. Wonen en werken in de 'gewone wereld' lijkt hem een stuk lastiger. Als Jesse contact met anderen ingewikkeld vindt, wordt hij passief en trekt zich
terug.

Dagen op zijn kamer

Vaak letterlijk, dan zit hij dagen op zijn kamer en komt er niets uit zijn handen. "Mijn moeder wordt daar helemaal gek van. Ze snapt soms niet waarom ik zo reageer. Ga eens wat doen, zegt ze dan. Maar dat gaat niet, mijn hoofd is dan te vol."

Weinig bezigheden

Jesse woont bij zijn moeder en is veel thuis. Soms doet hij op tijdelijke basis wat vrijwilligerswerk. Hij helpt in het huishouden, verder heeft hij weinig bezigheden. Zijn moeder zou graag zien dat hij op zichzelf gaat wonen en een passende dagbesteding vindt. Om de mogelijkheden daarvoor in
kaart te brengen benadert ze het wijkteam.

In gesprek met twee aanbieders

Felicia: "Hoe zijn autisme Jesse belemmert is niet direct zichtbaar, dat maakt het voor hem heel moeilijk. Zelfstandig wonen vindt hij ingewikkeld, een vorm van begeleiding zou wenselijk zijn. Dat kan in een woongroep, maar zelfstandig wonen met ambulante begeleiding is ook een optie. We zijn
nu in gesprek met twee aanbieders, waarvan er een een speciaal voor normaalbegaafde autisten bedacht woonconcept heeft en de andere zich meer richt op ondersteuning in een thuiswoonsituatie."

Huisbezoek ROGplus

Binnenkort staat een huisbezoek gepland van ROGplus, de organisatie die verantwoordelijk is voor het afgeven van de beschikking voor een dergelijke woonvorm. Felicia: "Dat gesprek, daar hangt natuurlijk veel van af. Hoe beter Jesse en zijn moeder in staat zijn hun situatie uit te leggen, hoe
beter ROGplus de beschikking kan opstellen. Veel dingen die voor hen gewoon zijn geworden, zijn eigenlijk heel speciaal. Omdat ik meer afstand heb, helpt het als ik meedenk."

Wajong of gefinancierd uit PGB

Wat betreft zijn dagbesteding ziet Felicia mogelijkheden binnen de Wajong of een traject dat uit een PGB gefinancierd kan worden. "Een reguliere baan wordt lastig, schat ik in. Jesse en ik zijn onlangs op bezoek geweest bij een stichting geweest die voor normaalbegaafde autistische jongeren
zoals Jesse speciale werkbegeleidingstrajecten hebben, onder andere op het gebied van webdesign. Met zijn technische achtergrond is dat iets wat hij goed zou kunnen."

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Klop dan aan bij VraagRaak (010 -590 00 45 / De Vloot 63). Dat kunt u zelf doen, maar ook mensen uit uw omgeving (familie, buren, vrienden) zijn welkom. Relatief kleine problemen lost VraagRaak meteen samen met u op.

Ingewikkelder probleem?

Bij een ingewikkelder probleem wordt het wijkteam ingeschakeld.Het team bekijkt samen met u wat u zelf nog kunt, wat uw buren, familie of vrienden kunnen bijdragen en of professionele ondersteuning nodig is.

Ook andere locaties

Medewerkers van VraagRaak zijn, behalve bij het informatie- en inlooppunt bij De Vloot, ook bereikbaar op andere locaties in de stad, zoals De Vliet, de Hooftzaak en de Voedselbank. Kijk voor de plaatsen en tijden op www.vraagraakmaassluis.nl.

VraagRaak

De gemeente is sinds 1 januari verantwoordelijk voor diverse taken op het gebied van zorg en welzijn en jeugd. Dit is het gevolg van de invoering van de Wmo 2015 en de Jeugdwet. De gemeente Maassluis heeft deze taken ondergebracht bij VraagRaak, waaronder het Sociaal wijkteam en het wijkteam
Jeugd vallen. Zowel het wijkteam Jeugd als het Sociaal wijkteam kunt u herkennen aan het logo van VraagRaak.

Sociaal wijkteam

Het Sociaal wijkteam (o.a. De Vloot 63) is bedoeld voor inwoners van 18 jaar en ouder. Als u een eenvoudige vraag heeft, dan wordt u meteen geholpen. Heeft u een meer ingewikkelde vraag, dan komt een medewerker van het Sociaal wijkteam bij u langs.

Wijkteam Jeugd

Het wijkteam Jeugd is gevestigd in het gebouw van het CJG aan de Vincent van Goghlaan. Als er binnen uw gezin een of meerdere (complexe) hulpvragen zijn op het gebied van opvoeden en opgroeien, dan kan het wijkteam Jeugd hierin ondersteunen.