Uitleg over genoemde locaties en schets over asiel


Uitleg over genoemde locaties en schets over asielzoekerscentrum Oudenbosch

Waarom zijn er vier locaties genoemd?

De vier locaties (De Vossenberg, Pagnevaart, Korfbalterrein Oud Gastel en Bornhemweg Pagnevaart) zijn door het college orienterend genoemd omdat ze mogelijk geschikt zouden zijn. Het college wist dat het COA in de gemeente Halderberge op zoek was naar een locatie voor een asielzoekerscentrum.
Het college wist dit omdat zij hoorde dat er gesprekken waren tussen De Olmen en het COA. Er is in november 2014 geen besluit genomen of er een AZC in Halderberge zou komen en dus ook niet waar deze zou moeten komen.
Omdat de vestiging van een AZC in een gemeente grote maatschappelijke gevolgen heeft, wilde het college eerst duidelijk weten wat zij konden verwachten en wat het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers (COA) van ons wilde.

Van wie komt de schets van het asielzoekerscentrum?

De schets die gemaakt is van de inrichting van het VES-terrein komt van het COA, de gemeente heeft niet om een schets gevraagd. Deze schets geeft aan hoe het COA had bedacht hoe een AZC er uit zou kunnen zien op deze locatie als de gemeente bereid zou zijn om deze locatie aan het COA ter
beschikking te stellen. Toen het COA met de schets kwam en aangaf welke jaarlijkse vergoeding er voor gebruik van deze locatie voor Halderberge tegenover zou staan heeft het college "stop" gezegd. Het college vond toen dat er geen sprake meer was van onderzoek en orientatie en heeft daarna
gevraagd om een officieel verzoek van het COA. In dat verzoek moest staan wat het COA precies van de gemeente Halderberge wilde. Zodat het college op een juiste wijze de besluitvorming hierover kon starten. Namelijk aan de gemeenteraad vragen om ja of nee te zeggen tegen een AZC in de gemeente
Halderberge. En om bij een "ja" aan te geven tegen welke voorwaarden dit zou kunnen zijn. Zodra de gemeenteraad deze kaders (voorwaarden) stelt, kan het college een standpunt innemen over het verzoek van het COA.

Is er al een locatie bekend voor een AZC in Oudenbosch?

Nee, er is nog geen locatie gekozen voor een asielzoekerscentrum in Halderberge. Er is zelfs nog niet besloten dat er een asielzoekerscentrum in onze gemeente komt.