PvdA: Rotterdam verdient daadkracht en eenheid


PvdA: Rotterdam verdient daadkracht en eenheid

Donderdag, 8 oktober 2015. Uit de fractie, Redactie

PvdA: Rotterdam verdient daadkracht en eenheid

Vandaag vinden de algemene politieke beschouwingen (APB) plaats in de gemeenteraad van Rotterdam. PvdA-fractievoorzitter Leo Bruijn: "Rotterdam is gebaat bij een sterk college en een coalitie die daadkrachtig de problemen in de stad aanpakt. Dit college, deze coalitie speelt paniekvoetbal.
Alle ballen vooruit en op hoop van zegen.De aanpak van het Parkeerdossier, het dossier A13/A16, het dossier Rioolonderhoud, het dossier Collectiegebouw. Dit team moet eenheid en daadkracht tonen. En niet uit de kleedkamer klappen en de Rotterdammer op de tribune vertwijfeld achterlaten."

Regieloos op weg naar nieuwe tekorten
"Dit College is regieloos op weg naar nieuwe tekorten. Speeltjes die nu worden bedacht en worden uitgedeeld, moeten worden gedekt door bezuinigingen in de jaren 2018 en 2019. Men regeert over het eigen graf heen. Iets waar nota bene Leefbaar Rotterdam altijd fel tegenstander van is geweest.
Bezuinigingen voor 2019 worden alvast ingeboekt en de algemene reserves worden leeggehaald om de gaten die dit stadsbestuur zelf veroorzaakt heeft mee te vullen. Dat is echt een onverantwoorde manier van begroten," sprak Bruijn de raad toe.

Tweedeling in de stad wordt vergroot
Bruijn: "Wij zien in Rotterdam grote verschillen in de levensverwachting van onze inwoners, wij zien grote verschillen in de schoolprestaties van onze kinderen en wij zien grote verschillen in de kwaliteit van de huizen en de woonomgeving. Terwijl wij juist zo'n grote behoefte hebben aan
eenheid en het opheffen van de ongelijkheid," zei Bruijn.

Geen aandacht voor de wijken
"Wij missen bij dit College niet alleen de intentie om juist de kwetsbaarste Rotterdammers te beschermen, wij missen ook de aandacht voor de wijken die het juist het hardst nodig hebben. Dit College, waarvan men door de deelname van D66 toch een democratisch hart zou verwachten, bezuinigt maar
liefst 15,9 miljoen euro in deze periode op bewoners en gebiedscommissies. Zonder dat zij er ook maar iets over te zeggen hebben. Zonder dat het ueberhaupt is geevalueerd," zei Bruijn.

Kwetsbaarsten het hardst getroffen
"Waar ons kabinet op Prinsjesdag na die zware jaren van crisis eindelijk een positieve, opwaartse tendens kon presenteren, zorgt dit College ervoor dat Rotterdam blijft steken in een neerwaartse trend. Ondanks de aantrekkende Nederlandse economie en het groeiende aantal banen in de rest van
Nederland, komt Rotterdam tot stilstand. In plaats van mensen aan het werk te helpen, bezuinigt dit stadsbestuur juist op re-integratie. En waar de rest van Nederland de positieve effecten van de economische groei in zijn portemonnee gaat voelen, merken de kwetsbaarste Rotterdammers alleen
maar dat hun portemonnee leger en lichter wordt. De belangrijkste verkiezingsbelofte van de grootste coalitiepartij bleek daarmee een farce. Rotterdam komt zo niet als eerste uit de crisis," zei Bruijn.

Uitgestoken hand van de PvdA richting college
"Tweedracht wordt gezaaid, waar eenheid nodig is. Ongelijkheid en onzekerheid wordt gecreeerd, daar waar juist daadkracht noodzakelijk is," zei Bruijn. "Rotterdam verdient daadkracht en eenheid. Neemt u onze uitgestoken hand aan om samen deze stad te versterken? De PvdA is daar toe bereid."

In de bijlage vindt u de volledige spreektekst van Leo Bruijn, uitgesproken tijdens de gemeenteraad van vandaag.