Vluchtelingen uit Kortenhoef langer onderdak op Crailo


De ongeveer honderd vluchtelingen die sinds afgelopen zaterdag in Sporthal de Fuik in Korthoef door ons zijn opgevangen, krijgen vanaf maandag een onderkomen voor langere tijd op het voormalige militaire oefenterrein Crailo. Daar kunnen ze in ieder geval de komende maanden blijven.
Vluchtelingen uit Kortenhoef krijgen onderdak op Crailo.
Vluchtelingen uit Kortenhoef krijgen onderdak op Crailo.

De groep vluchtelingen is donderdagochtend door ons ingelicht over dit goede nieuws. Daarbij zijn ook de tolken ingeschakeld. De groep was blij met dit nieuws. De regio Gooi en Vechtstreek (en gemeente Eemnes) staat borg voor deze noodopvang voor langere tijd.

Tien dagen

Maandag eindigt de periode van tien dagen opvang die het college van B&W van Wijdemeren aan de groep garandeerde. Burgemeester Martijn Smit is blij met het onderdak in Crailo: "Met deze oplossing komt gelukkig in elk geval voor enkele maanden een eind aan het verplaatsen van deze groep mensen.
Die rust gun ik ze van harte. Het is immers niet niks als je door oorlog je baan, huis en haard halsoverkop hebt moeten verlaten."

Aangepast

Het uitgestrekte terrein Crailo ligt op Bussums, Larens en Hilversums grondgebied. De groep krijgt onderdak in een voormalige legerbarak op het Larense deel, die net als de rest van de gebouwen al enige jaren ongebruikt is. Het nieuwe onderkomen biedt de mensen in elk geval ook meer privacy
dan de grote sporthallen waar ze tot nu toe werden opgevangen. De komende dagen zal het gebouw worden aangepast aan minimale eisen voor langere bewoning, vooral op het gebied van sanitaire voorzieningen.

Andere discussie

De tijdelijke huisvesting - voor een periode van enkele maanden - staat los van de discussie of op een ander deel van Crailo een asielzoekerscentrum (AZC) komt. Over zo'n AZC praten de tien gemeentebesturen van de regio Gooi en Vechtstreek en gemeente Eemnes al enige tijd met de provincie
Noord-Holland, die sinds 2006 eigenaar is van de meeste grond op Crailo.

Overgang

Gemeente Wijdemeren en de vele vrijwilligers die zich de afgelopen dagen uit alle delen van Wijdemeren hebben gemeld om te helpen bij de opvang in Kortenhoef, zullen de groep zo goed mogelijk begeleiden bij de overgang naar Crailo.