Gemeente Cranendonck / Actueel / Laatste nieuws / Veelgestelde vrage..


Hier vindt u enkele veelgestelde vragen over de asielzoekers die op dit moment gebruik maken van de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Cranendonck.

Waarom komt er nog een asielzoekerscentrum (azc) in Cranendonck?
Er is momenteel sprake van een substantiele verhoging in de asielinstroom binnen Nederland. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft daardoor tijdelijk extra capaciteit nodig. De leegstaande voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel is vanwege de nog aanwezige faciliteiten bijzonder
geschikt voor tijdelijke opvang van deze mensen. Het gebouw is eigendom van het Rijk en daarom is dit verzoek door het COA neergelegd bij de gemeente Cranendonck.

Waarom zegt de gemeente Cranendonck ja?
De gemeente neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de opvang van deze mensen. Daarnaast ziet de gemeente ook de positieve kant van een tijdelijk asielzoekerscentrum. Het azc zorgt namelijk voor directe en indirecte werkgelegenheid, denk bijvoorbeeld aan toeleveranciers,
schoonmaak, onderwijs en beveiliging.

Welke opvangstappen zijn er in Cranendonck?

COL opvang
In Cranendonck worden vanaf september 2015 maximaal 400 plekken ingericht voor COL opvang. U leest hierover alles in dit persbericht. Daarnaast wordt er in Cranendonck mensen opgevangen in de POL en AZC. Wat de betekenis hiervan is leest u in dit document.

Tijdelijke noodopvang
Op dinsdagavond 7 oktober 2015 kwam het verzoek van het COA om 200 extra vluchtelingen tijdelijk op te vangen in een noodopvang. Het gaat om een tijdelijke noodopvang van 200 vluchtelingen voor een periode van enkele weken tot maanden.

Om hoeveel asielzoekers gaat het?
Het gaat om maximaal 1200 bewoners.
Daarnaast heeft het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 30 september 2014 besloten dat deze capaciteit met 300 bedden mag worden uitgebreid. Dat maakt het totaal aantal bewoners op maximaal 1500.

Hoe lang blijft de voormalige kazerne een azc?
De gebruikersovereenkomst geldt tot mei 2016.

Waar komen de mensen vandaan?
Mensen van diverse nationaliteiten, maar de grootste groep zal worden gevormd door Syriers, Eritreers, Irakezen, Somaliers en Afghanen. Dit zijn de nationaliteiten van de mensen die zich op dit moment het meest melden aan de Nederlandse grens en asiel aanvragen.

Hoe is de verhouding volwassenen/kinderen/tieners/gezinnen/alleenstaande?
Naar schatting zijn ongeveer 10 tot 15% van de bewoners leerplichtige kinderen. De verhouding tussen gezinnen en alleenstaanden is gemiddeld 40-60.

Waar gaan de leerplichtige kinderen naar school?
De leerplichtige kinderen in het azc moeten naar school. Daarbij horen ook eventuele (rijks-) vergoedingen.

Er zijn meerdere mogelijkheden om het onderwijs in te richten. Op dit moment wordt er gekozen voor een oplossing waarbij dat sommige kinderen naar de St. Andreasschool in Budel-Dorplein gaan. Hier is al een speciale klas die alleen maar bestaat uit asielzoekerskinderen. Voor andere worden er
klaslokalen ingericht op de opvanglocatie in Budel. De kinderen komen dus niet terecht in de reguliere klassen.

Kunnen asielzoekers straks vrij in- en uit lopen?
Ja, zoals gebruikelijk kunnen de bewoners gaan en staan waar ze willen.

Hoe lang blijven asielzoekers hier?
Dit hangt af van de status van de individuele asielzoeker. De samenstelling is erg divers waardoor de verblijfstijden van deze mensen erg uiteenlopen. Zo zijn er mensen die in afwachting zijn of ze ueberhaupt de procedure voor een verblijfsvergunning ingaan tot mensen die wachten op een vaste
woonplek ergens in Nederland. Maar er verblijven ook mensen die in afwachting zijn van een terugkeer naar het land van herkomst.

Wat doen de bewoners van het azc de hele dag?
Bewoners voorzien zelf in hun dagelijkse levensonderhoud. Ook worden zij betrokken bij de dagelijkse gang van zaken op het azc zoals schoonmaak en onderhoud. Afhankelijk van in welke fase van de procedure een bewoner zich bevindt, volgt hij/zij programma's en begeleidingsgesprekken. De
programma's zijn op het individu afgestemd en bestaan uit terugkeertrainingen of integratietrainingen. Leerplichtige kinderen gaan naar school.

Kunnen inwoners van Cranendonck op bezoek komen?
Net als op alle COA-locaties kunt u op bezoek gaan in het azc of bij bewoners. Hiervoor meldt u zich bij de receptie van het terrein.

Wat betekent het asielzoekerscentrum voor bedrijven, instellingen, verenigingen in Cranendonck?
De bewoners van het azc doen met name boodschappen in de nabije omgeving van een locatie. De bewoners van het asielzoekerscentrum in de POL- (Proces Opvang Locatie) en COL-fase (Centrale Ontvangstlocatie) in Budel ontvangen geen geld. Zij krijgen driemaal per dag een maaltijd uitgereikt.
Daarnaast ontvangen zij de noodzakelijke kleding. Enkele andere bewoners in Budel en de bewoners van het asielzoekerscentrum in Budel-Dorplein zitten in een andere procedure. Zij ontvangen van het Rijk een vast bedrag per week om te eten en zich te kleden. Het gaat hier over enkele euro's per
dag. Ook kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen om lid te worden van een plaatselijke sport- of muziekvereniging.

Wat zijn de voordelen voor de buurt en gemeente?
Deze liggen vooral op het gebied van werkgelegenheid en lokale economie. Een azc is een bedrijf in het klein. Er wordt gewerkt en dit zorgt ervoor dat er ook personeel nodig is naast het ervaren COA-personeel. De gemeente Cranendonck heeft met het COA afgesproken dat wordt gekeken welke
mogelijkheden aanwezig zijn om werving van nieuw personeel via de regionale arbeidsvoorziening te organiseren. Allerlei diensten waaronder het onderhouden en schoonmaken van (kantoor-)gebouwen en omgeving en beveiliging van een azc zullen worden ingehuurd. De praktijk leert dat leveranciers
hun medewerkers vervolgens wel lokaal of regionaal inhuren. Daarnaast besteden bewoners van een azc hun financiele toelage vaak in winkels in de buurt van het azc.

Wordt er na een bepaalde periode geevalueerd met de buurt?
Het COA organiseert regelmatig een overleg waaraan naast omwonenden en dorpsgenoten ook wijkagenten en de gemeente deelnemen.

Hoe verplaatsen de bewoners zich?
De bewoners verplaatsen zich veelal te voet.

Waarom wordt er een bushalte aangelegd in Budel?
Bij de voormalige Nassau Dietz Kazerne is door het COA een bushalte aangelegd. Bewoners van het AZC kunnen hier gebruik van maken. Daarnaast heeft deze bushalte ook een toegevoegde waarde voor de gemeente bij de herbestemming van het terrein.

Schoonmaakacties in de omgeving door asielzoekers
Om de asielzoekers bewust te maken van het feit dat zij geen afval mogen weggooien onderweg organiseert het COA regelmatig schoonmaakacties. Asielzoekers gaan hierbij onder begeleiding van vrijwilligers de wandelroutes na en ruimen al het afval wat in de bermen is achtergelaten op.

Wie gaat het betalen?
De gemeente ontvangt voor de opvang van de asielzoekers en het organiseren van diverse faciliteiten een vergoeding. Hierdoor is het mogelijk om de opvang kostenneutraal te laten plaatsvinden. Het is dus niet zo dat de rekening voor dit tijdelijk opvangcentrum wordt betaald door inwoners van
Cranendonck.

Moeten asielzoekers zich ook houden aan de Nederlandse Drank- en Horecawet met betrekking tot het kopen van alcohol?
Ja. Al onze inwoners en dus ook de asielzoekers dienen zich te houden aan de Nederlandse Drank- en Horecawet. Zij mogen dus geen alcochol kopen wanneer ze jonger zijn dan 18 jaar. De gemeente houdt toezicht op de Drank- en horecawet. Wij kunnen als gemeente niet bij elke aan/verkoop van
alcohol controle uitoefenen. Vandaar dat dit steekproefsgewijs gebeurt . Duidelijk moet voor elke verkoper van alcoholische drank zijn dat zij zich aan deze wet dienen te houden. Bij het niet kunnen legitimeren van een klant mag er geen alcoholische drank worden verkocht.

Wanneer bij controles overtredingen worden geconstateerd volgen er altijd sancties.

Vragen en meldingen
In een regulier overleg met omwonenden kwam onder andere naar voren dat niet bij iedereen bekend was waar vragen, meldingen en eventuele klachten naartoe gestuurd kunnen worden. Het COA heeft hiervoor een e-mailadres ingericht: cranendonck@coa.nl. Ook kunt u hiervoor terecht bij het meldingen-
en klachtensysteem van de gemeente, te vinden op onze website. Klik hier om naar het meldingen- en klachtensysteem te gaan.

Misschien heeft u een vraag waarop u nog geen duidelijk antwoord heeft gekregen?
Stel deze vraag dan via dit speciaal daarvoor ingerichte formulier. Wij proberen iedere vraag te beantwoorden.

Informatie op de website van het COA
Kijk daarnaast ook eens op de website van het COA.