Vijf jaar klimaatestafette in Maassluis


Foto van Koos Holtkamp die het klimaatestafettestokje doorgeeft aan Koos de Haas en Frans Mulder van Bequick

De gemeente Maassluis voert al vijf jaar samen met Stichting Stimular de klimaatestafette uit. Inmiddels hebben maar liefst 25 bedrijven een CO2-scan ontvangen met tips om kosten en energie te sparen.

Over elke deelnemer verscheen een artikel in de Maassluise Courant/De Schakel. De scans leidden tot snelle acties zoals tijdschakelaars plaatsen, verwarmingsleidingen isoleren en apparaten vaker uitzetten.

Langere termijn

Ook op de langere termijn plukken de deelnemers vruchten van de klimaatestafette. Rob Henneveld van Mahorokan Sports Club: "We hebben een paar jaar na de energiescan de verlichting en de klimaatinstallatie vervangen door energiezuinige systemen. Daarbij hadden we de adviezen uit de CO2-scan in
ons achterhoofd".

90% besparing op gasgebruik

Ook tennisclub Bequick ging aan de slag met de besparingstips uit de scan en halveerde het elektriciteitsverbruik en bespaarde zelfs 90% op het gasverbruik. De grootste slag werd geslagen door het aanleggen van smashcourtbanen waardoor de blaashal kon worden opgedoekt.

Zonnepanelen

De meeste deelnemers aan de klimaatestafette hebben plannen om nog meer energie te besparen of verduurzamen. Zo hebben Bequick en Florifere een verzoek ingediend om zonnepanelen te plaatsen.

Klimaatestafette voortgezet

De gemeente concludeert dat de klimaatestafette nog steeds een heel effectief middel is om het bewustzijn over duurzaamheid, energie en klimaat te vergroten. Daarom wordt de klimaatestafette na dit lustrum voortgezet.

Ook CO2-footprint?

Wilt u ook een CO2-footprint opstellen van uw bedrijf? Los van de klimaatestafette biedt de gemeente Maassluis gratis startabonnementen voor de Milieubarometer aan via www.milieubarometer.nl/gratis-startabonnement. Liever meteen aan de slag met besparingstips? Raadpleeg dan de website
www.DuurzaamMKB.nl.

Fotobijschrift: In 2010 gaf Koos Holtkamp het klimaatestafettestokje door aan Koos de Haas en Frans Mulder van tennisvereniging Bequick.