Paddenpoel in noordoosthoek Warande krijgt definitieve inrichting


Geplaatst: 4-10-2015

De noordoosthoek van Warande, onderdeel van het vooralsnog met de stedenbouwkundige term aangeduide 'Strak Parkbos', krijgt dit najaar zijn definitieve inrichting. Dit gebied was vroeger deels een gronddepot en er bevindt zich een poel voor de rugstreeppadden.

Inrichtingstekening Paddenpoel Warande

De grond die hier nog lag, is gebruikt voor het bouwrijp maken van het gebied waar de Multifunctionele Accommodatie (MFA) en supermarkt DEEN zich vestigen.

Voor padden en jeugd

Van wat er nog over is aan grond wordt een nieuw voor de rugstreeppad interessant gebied gecreeerd. Tevens kan het dienen als ruig natuurlijk speelterrein voor de jeugd. Voor de rugstreeppad komen er twee ondiepten waar een groot deel van het jaar water zal staan. Daar omheen bevindt zich een
natuurlijk terrein met hoogteverschillen varierend van een halve meter tot 2.70 meter hoog (zie het ontwerp waarin de hoogtes ten opzichte van Nieuw Amsterdams Peil zijn aangegeven).

Dynamisch terrein

Van dit terrein kan zowel de rugstreeppad als de jeugd gebruik maken. De rugstreeppad heeft graag een dynamisch terrein, waar de grond continue `in beweging' is. Dat gebeurt als de jeugd spelenderwijs voor `bewerking' van het terrein zorgt. Op deze manier profiteren jeugd en natuur van elkaar
en is er sprake van een duidelijke win-win situatie.

De werkzaamheden voor de aanleg van het paddenpoelgedeelte zullen in de loop van oktober plaatsvinden.

Nieuwe naam `strakke park'

Voor de naamgeving van het parkbos in dit deel van Warande wordt binnenkort een nieuwe naam vastgesteld. Aan bewoners van Warande is gevraagd om voor 1 oktober 2015 met suggesties voor alle drie parkbossen te komen. De binnengekomen namen worden voorgelegd aan de straatnaamgevingscommissie.
Deze commissie stelt uiteindelijk een advies op over de vaststelling van nieuwe namen voor alle drie de parkbossen in Warande en legt dat ter besluitvorming aan het college voor.