151008 Gemeenteraad orienteert zich op herindeling


Tijdens de raadsvergadering van 28 oktober a.s. gaat de raad zich buigen over het vraagstuk van de gemeentelijke herindeling. Eerder sprak de raad uit eerst de financiele problemen te willen oplossen.

Inmiddels zijn met het ministerie van Binnenlandse Zaken sluitende afspraken gemaakt over de sanering van de gemeentelijke financien. Tot en met 2017 ontvangt Ten Boer een aanvullende uitkering uit het Gemeentefonds, waarmee de tekorten zijn weggewerkt.

Hiermee is de weg vrij om na te denken over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Ten Boer. In een notitie legt het college een drietal opties voor:

* Voortzetting als zelfstandige gemeente en de goede samenwerking met Groningen handhaven
* Opheffing als zelfstandige gemeente en via herindeling samengaan met Groningen
* Opheffing als zelfstandige gemeente en herindelen met enkele omliggende plattelandsgemeenten

In zijn notitie spreekt het college geen voorkeur uit. Aan de raad wordt de vraag voorgelegd waar we als gemeente naartoe willen en wat daarvoor de beste route is. `Want', zo schrijft het college, `voor welke variant uiteindelijk ook wordt gekozen, elk model heeft voor- en nadelen'.

Ten slotte wordt de raad de vraag voorgelegd wanneer, en op welke wijze, de inwoners van de gemeente bij deze discussie worden betrokken.