Wat kunt u doen om woninginbraak te voorkomen?


Datum: 08 oktober 2015

Deze week is het landelijke week van de veiligheid. Iedere dag staat daarbij een ander veiligheidsthema centraal. Vandaag: woninginbraak voorkomen.

Gemiddeld is een inbreker binnen 30 seconden binnen. Duurt het langer om binnen te komen, dan zoekt hij liever een ander huis. Reden genoeg om het inbrekers wat moeilijker te maken. Een aantal tips:

* Zorg voor goede sloten, via bijvoorbeeld het Politiekeurmerk Veilig Wonen (www.PKVW.nl).
* Gebruik sloten consequent, ook als u maar `even' weg bent, haal de sleutel uit het slot.
* Geef de woning een bewoonde indruk al u er niet bent. Sluit bijvoorbeeld een paar lampen op een tijdschakelaar aan.
* Informeer uw buren als u een periode van huis weg bent.
* Zorg dat uw woning goed zichtbaar is vanaf de straat. Bijvoorbeeld door uw hagen en bomen te snoeien.
* Berg ladders, tuinmeubilair en vuilnisemmers altijd op, zodat inbrekers die objecten niet kunnen gebruiken om uw woning binnen te komen.
* Registreer uw eigendommen

* Zijn uw spullen gestolen? De kans om ze weer terug te krijgen wordt vergroot door de kostbaarheden te registreren. Op www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak bij het onderwerp "registreer uw eigendommen" leest u hoe u dat kunt doen. Verder kunt u op uw smartphone of laptop een
track-and-trace-software installeren om het gestolen product makkelijker op te kunnen sporen.

Aankoop tweedehands spullen

Inbreken blijft interessant als de inbrekers hun gestolen spullen kunnen verkopen. Check voordat je iets koopt het serienummer via de stopheling app.

Verdachte situatie?

Bel 112 Ruim 80 procent van de aanhoudingen vindt op heterdaad plaats. 60 procent van die aanhoudingen gebeurt op aangeven van burgers. Bel gerust 112 bij een verdachte situatie.