Demografische veranderingen in de Hoeksche Waard(08-10-2015)


In de Hoeksche Waard werken gemeenten, maatschappelijke organisaties en ondernemers al een aantal jaren intensief samen aan de opgaven die gerelateerd zijn aan de demografische veranderingen in de Hoeksche Waard.

Zo is met ondersteuning van de provincie Zuid-Holland en de Rijksoverheid een bewustwordingsproces doorlopen over de gevolgen van de demografische ontwikkelingen en de mogelijke aanpak hiervan dat begin 2014 resulteerde in het Pact van de Waard.

Samenwerkingsagenda 2015 -2020

Ook nu wordt van de kant van de Rijksoverheid en provincie het grote belang van samenwerking in de Hoeksche Waard op dit terrein benadrukt.

Het Rijk en de provincie willen een aantal regio's dat met deze problemen te maken heeft een handje helpen. Daarom is de regio in gesprek met de Rijksoverheid en de provincie over een gezamenlijke samenwerkingsagenda voor de periode 2015-2020.

De regio, i.c. Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard en de partijen vertegenwoordigd in het Pact van de Waard*, hebben daarom een voorstel gedaan aan Rijk en provincie over de inhoud van deze samenwerkingsagenda.

Ondersteuningsbehoefte

Insteek van de regio is dat - met ondersteuning van de Rijksoverheid en provincie - de binnen de regio samenwerkende partijen de komende jaren verder op weg worden geholpen bij de aanpak van de gevolgen van de demografische ontwikkelingen.

De ondersteuning wordt gevraagd in de vorm van financiele middelen, menskracht, expertise en kennisdeling. Alleen door een gezamenlijke focus en inzet van alle partijen en overheden kunnen werkelijke resultaten worden geboekt - zo vinden de partijen in de regio.

Planning

De vraag om ondersteuning is neergelegd in de vorm van een concept Samenwerkingsagenda. Deze is op 22 september gestuurd naar het College van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De verwachting is dat in het vierde kwartaal
2015 een antwoord zal komen op dit voorstel.

*Partijen vertegenwoordigd in het Pact van de Waard zijn: HW Wonen, Zorgwaard, LTO Noord afdeling Hoeksche Waard, CSG De Waard, Ondernemersvereniging Hoeksche Waard, Welzijn Hoeksche Waard, Acis Hoeksche Waard, Bibliotheek Hoeksche Waard, Rabobank Het Haringvliet, SOHW.