FNV KIEM: Actiedag grafimedia op 8 oktober

Cao grafimedia: actiedag op 8 oktober

Donderdag 8 oktober wordt een nieuw hoogtepunt van de acties in de grafische industrie voor een fatsoenlijke loonsverhoging in een nieuwe cao. De precieze vorm wordt momenteel besproken met de leden.

De grafische sector heeft al sinds 1 augustus 2013 geen cao meer. Dat betekent dat de 21.000 werknemers ook sinds die tijd op de nullijn zitten.

Drukkers en andere grafische medewerkers voeren daarom al enkele maanden actie. Na de zomerstop worden momenteel overal in het land weer de leden geraadpleegd over het vervolg. Dat wordt in ieder geval de actiedag op donderdag 8 oktober, maar in de aanloop daar naartoe zijn meer acties te verwachten.

Overal in het land hebben grafici al laten weten dat ze het lange wachten zat zijn. Door een 24-uurstaking in Den Haag en een werkonderbreking in Apeldoorn zijn grote delen van het Algemeen Dagblad op 31 juli niet verschenen. Ook bij Ardagh in Hoogeveen is 24 uur gestaakt. En in diverse plaatsen hebben afgelopen maanden werkonderbrekingen of andere acties plaatsgevonden.

Eindbod

In een ultieme poging om de zaak vlot te trekken hebben de bonden op 1 juli een eindbod op tafel gelegd. Daarin vragen de bonden een loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2014, 1,5 procent per 1 januari 2015, en een eenmalige uitkering van 300 euro per oktober 2015.

FNV KIEM vindt dat bedrijven ook in een krimpende sector moeten blijven investeren in hun menselijk kapitaal en hun vakmensen met respect moeten behandelen. Daar hoort een fatsoenlijke loonsverhoging bij.

Krantendrukkers

De strubbelingen rond de grafische cao waren in juli aanleiding voor een aanbod van de dagbladuitgevers om aparte gesprekken te openen. Die onderhandelingen mislukten, omdat het bod van de kranten komt niet voldoende tegemoet kwam aan wat de bonden vragen.