Nationale Opera presenteert spectaculaire nieuwe productie van 'Il Trovatore'

Persbericht

De Nationale Opera presenteert spectaculaire nieuwe productie van 'Il Trovatore' -

Àlex Ollé (La Fura dels Baus) regisseert; dirigent Maurizio Benini maakt zijn debuut bij De Nationale Opera; coproductie met Opéra national de Paris

Op donderdag 8 oktober 2015 gaat om 20.00 uur in Nationale Opera & Ballet Giuseppe Verdi's populaire opera Il trovatore in première. Deze nieuwe productie wordt vormgegeven door La Fura dels Baus, aangevoerd door regisseur Àlex Ollé. Hij is een van de zes artistiek leiders van het vermaarde regiecollectief La Fura dels Baus, dat in 1979 werd opgericht.

Dirigent Maurizio Benini maakt zijn debuut bij De Nationale Opera. Hij dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest. Benini was chef-dirigent van de Filarmonica del Teatro Comunale di Bologna, het Wexford Festival Opera, bij het Teatro Municipal de Santiago de Chile en vaste gastdirigent bij het Teatro di San Carlo in Napels. Het Koor van De Nationale Opera, dat in 'Il trovatore' een hoofdrol vervult, wordt ingestudeerd door Ching-Lien Wu.

Onder de vier hoofdrollen zijn twee belangrijke DNO-debutanten: Simone Piazzola (Il conte) en Francesco Meli, die de rol van Manrico eerder met veel succes zong bij de Salzburger Festspiele. Carmen Giannattasio (Leonora) zong hier Madama Cortese in Il viaggio a Reims. De Roemeense sopraan Violeta Urmana keert na haar vertolking van Eboli in Don Carlo (2004) terug bij DNO als Azucena.

In mei 2014 maakte La Fura dels Baus voor De Nationale Opera een spectaculaire en buitengewoon succesvolle productie van Gounods Faust. Ook de nieuwe productie van Il trovatore belooft een visueel krachtige voorstelling te worden. In de regie van La Fura dels Baus zal naast het liefdesdrama ook de politieke achtergrond sterk worden geaccentueerd.

Il trovatore is een coproductie met de Opéra national de Paris, waar de productie na de Amsterdamse voorstellingsreeks te zien zal zijn.

De Nationale Opera viert dit seizoen haar vijftigjarig jubileum.