Gemeente Leiden: Coming Out Dag 2015 - Leiden krijgt een regenboogzebrapad

dinsdag, 6 oktober 2015

Regenboogvlag aan het stadhuis Leiden

Op donderdag 8 oktober onthult wethouder Roos van Gelderen samen met Jan Thijs Leeuwrik Nieborg, voorzitter van het COC Leiden, het eerste regenboogzebrapad in Leiden.

Wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn): "Zaterdag 11 oktober is het weer Coming Out Dag. Op verschillende plekken in de stad zie je dan de regenboogvlag wapperen. Coming Out Dag duurt maar een dag, maar dat iedereen zich geaccepteerd en sociaal veilig moet voelen willen wij het hele jaar benadrukken. Ik ben er trots op dat dit felgekleurde zebrapad de komende jaren op de Nieuwe Beestenmarkt ligt."

U bent van harte welkom om bij de onthulling van het zebrapad aanwezig te zijn. Aansluitend opent wethouder Roos van Gelderen op het Gerecht in Leiden de Coming Out Dag fototentoonstelling `Jezelf zijn'.

Locatie: Nieuwe Beestenmarkt

datum: donderdag 8 oktober

Tijd: 16.15 uur

Waar staat de regenboogvlag voor?

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een aanmoediging voor LHBT inwoners zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Het hele jaar door

De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijk instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT's te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.