Vernieuwde N354 Sneek-Woudsend feestelijk geopend

De werkzaamheden aan de provinciale weg (N354) tussen Sneek en Woudsend zijn klaar. De afgelopen jaren werkte provincie Fryslan hard om de weg veiliger te maken. Met een bijzondere tocht openden gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Durk Stoker vandaag officieel de nieuwe weg. Samen met omwonenden reden zij op Segways door Hommerts en Jutrijp over de nieuwe fietssnelweg. Kinderen uit de omgeving konden meerijden in een feestelijk treintje.

Tussen Hommerts en Sneek fietsen dagelijks meer dan 750 fietsers. "Foar us en de gemeente Sudwest-Fryslan in goeie reden om hjir in `fietssnelweg' oan te lizze", vertelt gedeputeerde Sietske Poepjes. "Fytsers en lanbouferkear hoege no net mear tegearre oer de paralleldyk. Sy kinne dertroch fluch en feilich fan Snits nei Waldsein fytse". Daarnaast is de kom van Jutrijp en Hommerts flink aangepakt. De maximumsnelheid ging omlaag van 70 naar 50 kilometer per uur. Bij de afslag naar IJlst ligt nu een ovonde (een ovale rotonde), zodat verkeer veiliger kan afslaan zonder de doorstroming op de weg te hinderen. Ook kreeg de weg een nieuwe laag asfalt.

Een bijzonder fietspad

Vorig jaar tekende Sietske Poepjes namens provincie Fryslan een convenant voor duurzaam beton. Samen met verschillende partijen ging ze daarmee de belofte aan om het hergebruik van beton te stimuleren. Het fietspad naast de N354 is het eerste pad in Fryslan dat aangelegd is met duurzaam hergebruikt beton. De partijen ondertekenden het convenant destijds in betonnen tegels. Deze tegels zijn nu geplaatst bij het nieuwe fietspad.

Glow in the dark belijning

Naast bijzonder beton heeft dit fietspad ook bijzondere lijnen op de weg. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen doet de provincie op het fietspad onderzoek naar het gedrag van fietsers. Verffabriek Anker Stuy uit Terwispel ontwikkelde een speciaal soort verf: Seramic Lightcoating. Deze verf neemt overdag lichtenergie op en straalt deze 's nachts weer uit. Hierdoor zien fietsers 's nachts ook waar ze fietsen. Dit project maakt deel uit van een landelijk onderzoek `Vergevingsgezind Fietspad'. Op deze fietspaden gebeuren minder eenzijdige ongelukken en blijft het letsel vaak beperkt. Begin januari worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Jutrijp

trein jutrijp

Gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Durk Stoker maken samen met omwonenden van de N354 een bijzondere tocht op Segways langs de vernieuwde weg. Woensdag werd de provinciale weg feestelijk geopend. Kinderen kregen de gelegenheid om in een feestelijk treintje mee te rijden.