CDA: plaats statushouders in wisselwoningen

08/10/2015

CDA: plaats statushouders in wisselwoningen

Zorg dat het toewijzingssysteem van woningen blijft werken voor de huidige groep woningzoekenden in de sociale huursector. Gebeurt dat niet, dan zal het nooit lukken om de huisvestingsproblematiek rond statushouders op te lossen. Het draagvlak voor het vluchtelingenbeleid zal met de dag afnemen. Dat betoogde CDA woordvoerder Wonen Erik Ronnes bij de behandeling van de begroting van Wonen en Rijksdienst.

Wisselwoningen

Om te zorgen dat het systeem kan blijven functioneren pleitte Ronnes voor het scheiden van de vluchtelingenstroom van de reguliere woningzoekenden in het toewijzingssysteem voor woningen. Voor de vluchtelingen zou dan een systeem van wisselwoningen in het leven geroepen moeten worden. Eerder al pleitte het CDA voor het plaatsen van meerdere verblijfsgerechtigden in een woning; die motie is aangenomen.

Verhuurdersheffing

Ronnes stond ook stil bij de verhuurdersheffing. De minister verwacht in 2016 een bedrag van 1,59 miljard euro aan verhuurdersheffing op te halen. Dat is meer dan oorspronkelijk begroot. In 2014 bracht de verhuurderheffing 38 miljoen euro meer op dan begroot, en in 2015 en 2016 zijn de opbrengsten naar verwachting ook hoger dan begroot. Ronnes: "Wij pleiten ervoor dat opbrengsten uit de verhuurderheffing die hoger zijn dan begroot terug gaan naar de sector zodat ze worden ingezet voor het stimuleren van doorstroming op de woningmarkt. Dat zou kunnen in de vorm van een doorstromerslening voor scheefwoners, om de overstap naar een koopwoning te stimuleren."

Schenkingsvrijstelling

De verhoging van de schenkingsvrijstelling voor aankoop van een woning per 1 januari 2017 is een maatregel van het kabinet die de woningmarkt kan versterken. Maar waarom pas in 2017? Ronnes pleitte ervoor om de maatregel al per 1 januari 2016 in te laten gaan.

Trefwoorden

* Statushouders * wisselwoningen * verhuurdersheffing * schenkingsvrijstelling * Erik Ronnes