CDA over prostitutiebeleid Den Haag

8 oktober 2015

Het CDA Den Haag wil een scholingsfonds voor sekswerkers die willen uitstappen en wil de prostitutie in Den Haag op een centrale plek centralisen. Gisterenavond sprak de Haagse gemeenteraad over het prostitutiebeleid van de burgemeester.

CDA-fractievoorzitter Danielle Koster is overwegend positief over het beleid: `'De prostitutiebranche is geen gewone sector. Vaak komt verstrengeling met de onderwereld, mensenhandel en uitbuiting voor. Strikte handhaving en harde aanpak bij misstanden is daarom erg belangrijk.'' Koster bepleitte eerder met succes het verhogen van de leeftijd van prostitutie van 18 naar 21 jaar en een strengere aanpak van illegale prostitutie in Chinese massagesalons.

Scholingsfonds

De CDA-voorvrouw mist echter in het beleid goede begeleiding voor sekswerkers die uit de sector willen stappen. Koster: `'We zien nu dat sekswerkers, wanneer zij willen stoppen, terugvallen omdat er te weinig op hun situatie toegespitste begeleiding is om hen te helpen naar een andere baan of een uitkering. Het CDA pleit voor een scholingsfonds waar uittredende sekswerkers een beroep op kunnen doen om een opleiding of studie te gaan volgen om zo een nieuw toekomstperspectief te creeren.'' Het stadsbestuur belooft dit en andere voorstellen van het CDA om uittreden makkelijker te maken, verder uit te werken en terug te koppelen aan de gemeenteraad.

Centrale plek

Het CDA Den Haag zou ook graag zien dat alle raamprostitutie in Den Haag op een plek in de stad wordt gecentreerd. `'Het CDA pleit al jaren voor het weren van prostitutie in Haagse woonwijken. We zien nu verschillende zwerende plekken in de stad. Wij zouden graag alle raamprostitutie op een veilige en overzichtelijke plek in de stad zien, waar het minimale overlast veroorzaakt.'' Het uitkopen van pandjesbazen op bijvoorbeeld de Doubletstraat, Hunsestraat en de Geleenstraat blijkt echter erg duur. Het CDA stelt voor dat de gemeente een uitruil voorstelt aan raamexploitanten. De gemeente zorgt voor een ander pand en krijgt in ruil daarvoor de oude prostitutiepanden in beheer. Het stadsbestuur liet in het debat weten de wenselijkheid van het uitsterfbeleid prostitutiepanden te zien maar hier vanwege hoge kosten geen uitvoering aan te kunnen geven. Danielle Koster komt spoedig terug op dit onderwerp.