Conferentie Oosterwold: bouwen wat je wilt

Conferentie Oosterwold: bouwen wat je wilt

Publicatiedatum: 8 oktober 2015

Alsof pioniers het Wilde Westen bevolken. Zoiets, maar toch anders. Nergens speelt de overheid zo'n kleine rol als bij de ontwikkeling van Oosterwold tussen Almere en Zeewolde. Wat betekent dit voor ons denken over ruimtelijke ordening? Kunnen burgers en ondernemers zelf een gebied inrichten? In de Schouwburg Almere is er woensdag 14 oktober een hele conferentie aan gewijd.

Op een gebied van ongeveer 4.300 hectare grond in Zuidelijk Flevoland ontstaat de komende decennia een landschap, waar wonen, werken, recreeren en landbouw versmelten tot een nieuwe duurzame mix van stedelijk ruimtegebruik. Hierbij gelden de principes van vraaggestuurde gebiedsontwikkeling. Niet het ontwerp en het eindbeeld zijn leidend, maar het proces en de spelregels. Nieuwsgierig naar wat er nu gebeurt in Oosterwold?

Ervaringen delen

De eerste ervaringen in Oosterwold worden gedeeld door middel van presentaties, interviews en kennislabs. Daarmee moet een discussie op gang komen over nut en noodzaak van ketenomkering zoals die in Oosterwold wordt beoogd. Hoe kan het anders, hoe zetten we de bewoner, de gebruiker, weer centraal? En wat is de betekenis hiervan voor Nederland? De conferentie is gericht op professionals, beleidsmakers, vergunningverleners, landschapsarchitecten, ontwikkelaars, architecten en deskundigen.

Onderdeel van de conferentie zijn de werksessies 'Natuurlab', 'Stadslandbouwlab' en 'Waterlab'. Daarnaast is er een podiuminterview met bestuurders en beleidsmakers van het Rijksvastgoedbedrijf, Waterschap Zuiderzeeland, de gemeente Zeewolde (wethouder Van der Es) en provincie Flevoland (gedeputeerde Lodders).

Organisatie

De organisatie is in handen van het Bestuurlijk Overleg Oosterwold in samenwerking met WUR Wageningen, OSA Almere en KAF-EXPO. De conferentie duurt van 10.00 tot 17.00 uur (begin borrel).