Rijkscollectie sieraden overgedragen aan CODA Museum

PERSBERICHT

Rijkscollectie sieraden overgedragen aan CODA Museum

Symbolische overhandiging op Paleis Het Loo aan CODA directeur Carin Reinders en loco-burgemeester Detlev Cziesso

CODA directeur Carin Reinders en loco-burgemeester Detlev Cziesso ontvingen vandaag tijdens het Museumcongres 2015 uit handen van minister Jet Bussemaker de rijkscollectie sieraden. Deze collectie van ruim 400 objecten komt als permanente bruikleen naar CODA Museum met de intentie deze bruikleen op termijn om te zetten naar een schenking.

CODA Museum heeft in de afgelopen 45 jaar een grote collectie moderne kunstenaarssieraden bijeengebracht. De collectie van het Rijk is een fantastische aanvulling op deze bestaande collectie. CODA Museum gaat met de collectie van het Rijk verhalen vertellen met als uitgangspunt maximale zichtbaarheid. CODA directeur Carin Reinders: “Voor ons als kijkers en dragers zijn er talloze toepassingen. Met het dragen van een sieraad vertel je wie je bent en waar je vandaan komt. Je kunt je ermee onderscheiden, je verbinden met die ander in vriendschap en liefde, een (politiek) statement maken, mensen blij maken, mensen prikkelen en verleiden. Kortom, met sieraden vertel je verhalen over jezelf, maak je verbinding met de ander en nodig je uit tot communicatie. De sieradencollectie van het Rijk begint in CODA Museum aan een nieuw leven en dat stemt me vreugdevol.”

De rijkscollectie sieraden is de laatste decennia nauwelijks te zien geweest en lag opgeslagen in het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Rijswijk. Met de komst van de rijkscollectie sieraden naar CODA Museum in Apeldoorn komt er verandering in de zichtbaarheid van dit collectieonderdeel.

Hans Appenzeller

De rijkscollectie is overgedragen tijdens het Museumcongres op donderdag 8 oktober 2015 in Paleis Het Loo. CODA directeur Carin Reinders en loco-burgemeester van Apeldoorn Detlev Cziesso ontvingen uit handen van minister Jet Bussemaker symbolisch een armband van Hans Appenzeller. Hans Appenzeller vervaardigde deze armband in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Schenking € 255.000,- van de BankGiro Loterij

CODA Museum ontving eerder dit jaar al een gift a € 255.000 van de BankGiro Loterij voor een te verwerven collectie modesieraden en de verbouwing van de sieraadvitrine. Carin Reinders: “Deze schenking betekent dat CODA de collectie kunstenaarssieraden kan uitbreiden met een collectie ‘costume jewellery’, ofwel modesieraden. Deze nog te verwerven collectie modesieraden is een belangrijke aanvulling op de bestaande collectie kunstenaarssieraden. Met een actuele collectie modesieraden spreken we een brede groep jonge mensen aan. Het vervangen van de vitrine is een voorwaarde om deze collecties sieraden professioneel en aantrekkelijk te presenteren.