De bladkorven worden weer geplaatst


Datum: 09 oktober 2015

Iedere herfst zet de gemeente, verspreid over de drie kernen, op 30 plaatsen speciale bladkorven neer.

Hierin kunt u uw bladafval uit eigen tuin en van omliggende bomen kunt deponeren. De korven worden wekelijks geleegd en kort voor de kerst weer weggehaald.

Voor de bladkorven gelden de volgende voorwaarden:

o Alleen gebruiken tussen 08.00 en 22.00 uur.
o Alleen bladeren, dus geen plastic of papieren zakken.
o Geen tuinafval zoals onkruid, grasmaaisel of afstervend loof; dit hoort in de groene container.

Wanneer er tuinafval aangetroffen wordt in een korf, krijgt deze een gele kaart met een waarschuwing. Gebeurt het daarna nogmaals, dan verwijdert de gemeente de korf. De reden hiervoor is dat het blad wordt verzameld om daarna te composteren. Als er teveel vervuiling in zit, kan dit niet.

Achterlaten buiten de korven is ook niet toegestaan. Gebeurt dit te vaak dan is de gemeente genoodzaakt de korf te verwijderen.

Tip

Zelf composteren kan natuurlijk ook! Wie de bladeren composteert op een composthoop in de tuin kan ze later weer gebruiken als voedingstof voor gras, planten en struiken. Of beter nog, laat bladeren in uw borders en tussen heesters gewoon liggen: afgevallen bladeren in de tuin vormen in de
winter een bodembedekking die planten, kleinere dieren en micro-organismen beschermt. In het voorjaar en de zomer ontstaat hierdoor een 'mulchlaag' die water langer vasthoudt en onkruidgroei tegengaat. Micro-organismen verbeteren de bodemstructuur, waardoor planten beter groeien.