Veiligheid maak je met z'n allen


Veiligheid maak je met z'n allen

Wanneer bel je 112? Hoe voorkom je een inbraak en wat is precies Burgernet? In samenwerking met de gemeente ging de politie donderdag in het centrum van Oosterwolde uitgebreid met de burger in gesprek over dergelijke onderwerpen. Belangrijkste boodschap: werk vooral samen aan de veiligheid in
je buurt.

De politie ging de straat op in het kader van `de blauwe dagen'. Doel van de actie was om met elkaar in gesprek te komen. "We willen niet alleen bekendheid geven aan ons werk, maar ook laten zien hoe burgers kunnen helpen", legt teamchef Bart Gehasse uit. Dat kan bijvoorbeeld door de politie
vaker te bellen. "Zie je iets wat niet deugt, bel dan gewoon 112", benadrukt wijkagent Filip Bahlmann. "Daar pakken we daders mee."

Ook geeft hij het advies om bij het constateren van afwijkend gedrag, direct gegevens te noteren, bijvoorbeeld een nummerbord of een omschrijving van een bepaald persoon. "Geef het daarna door aan de politie. Dat kan telefonisch, maar ook gewoon heel laagdrempelig via e-mail."

De burger kan ook ondersteuning bieden, door deel te nemen aan een buurt WhatsApp. Sinds begin dit jaar is er in Haulerwijk een dergelijk WhatsApp-groep actief. "Dat werkt erg goed", zegt Bahlmann.

De WhatsApp-groepen worden landelijk ingezet om inbraken en andere criminaliteit te voorkomen. In wijken waar dergelijke digitale preventiegroepen actief zijn, blijkt het aantal inbraken inmiddels sterk af te nemen.

Wijkagenten (v.l.n.r.) Rene de Waal, Geert Bos en Filip Bahlmann.

Social media

Door de politie worden ook de populaire social media-netwerken Facebook en Twitter ingezet. "Niet alleen om misdaden op te lossen", legt Gehasse uit, "maar ook om informatie te geven over bijvoorbeeld inbraakpreventie." Via de eigen website van de politie, www.politie.nl vindt de burger
overigens ook volop informatie. Wil je bijvoorbeeld weten wie de wijkagent in jouw buurt is, in een paar klikken heb je alle informatie.

Tevens werd Burgernet onder de aandacht gebracht. Dit systeem wordt ingezet bij onder andere vermiste personen, beroving en inbraak. Deelnemers ontvangen via de telefoon een bericht met het verzoek om in de buurt uit te kijken naar een persoon of voertuig. De resultaten zijn zeer positief.
Aanmelden kan via de website www.burgernet.nl.

Tijdens de blauwe dag in Oosterwolde was ook burgemeester Harry Oosterman kort bij de informatiekraam aanwezig. Hij voelt zich erg betrokken bij het thema veiligheid. "Als er wat gebeurt, maak melding", roept hij op. "Als burger kun je op deze manier echt een steentje bijdragen." De teamchef
is het daar roerend mee eens. "Veiligheid maak je met z'n allen."