Miro en CoBrA vanaf 9 oktober in het Cobra Museum voor Moderne Kunst

- Miro & CoBrA. Experimenteel spel vanaf 9 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016 te zien.

- Met meer dan 80 werken van Joan Miro voor het eerst in 59 jaar (1956 Stedelijk Museum Amsterdam) een grote Miro tentoonstelling in Nederland.

- In de internationale kunstwereld is er sprake van grote belangstelling voor Joan Miro, een van de belangrijkste en meest geliefde moderne meesters.

- Het getoonde werk wordt gekenmerkt door een radicale bevrijding van vorm, gebaar en materiaal die opvallende verwantschappen vertoont met de werken van de leden van CoBrA.

"This will be one of the most exciting Miro exhibitions in a long time!" Joan Punyet Miro, kleinzoon Joan Miro en hoofd van Successio Miro

Miro & CoBrA: een experimenteel spel in de kunst

Miro & CoBrA. Experimenteel spel verkent voor het eerst de relatie tussen Joan Miro (1893-1983) en CoBrA(1948-1951). De basis voor de oprichting van CoBrA, een internationale groep naoorlogse kunstenaars, werd in 1946 gelegd tijdens een toevallige ontmoeting van de Deen Asger Jorn met de Nederlander Constant Nieuwenhuys. Ze troffen elkaar bij een tentoonstelling van Miro in de Parijse Galerie Pierre Loeb. Sindsdien loopt Miro als een rode draad door de geschiedenis van de beweging.

De verbindende factor tussen Joan Miro en de Cobrakunstenaars is een speelse en experimentele benadering van kunst. Het experimenteren met materialen, vormen en werkwijzen was voor de Spaanse meester als ook voor de naoorlogse generatie van Cobrakunstenaars een bron van kennis en vernieuwing. Door kunstwerken van Miro en CoBrA met elkaar in verband te brengen geeft de tentoonstelling inzicht in de gedeelde speelse en poetische houding die de basis vormt voor de kunst van Joan Miro en de Cobra kunstenaars.

Katja Weitering, artistiek directeur:

"Met Miro & CoBrA heeft het Cobra Museum een langverwachte tentoonstelling van een van de meest geliefde en bijzondere kunstenaars van de 20ste eeuw samengesteld. De tentoonstelling is bewust niet als een klassieke overzichtstentoonstelling opgezet. Door de verbinding met de Cobra beweging, en de eigen collectie van het museum, te leggen werpt Miro & CoBrA een nieuw licht op de Spaanse meester."

De ontwikkeling van Miro wordt in zijn latere periode gekenmerkt door een bevrijding van vorm, gebaar en materiaal die opvallende verwantschappen vertoont met het werk en de artistieke denkbeelden van verschillende leden van CoBrA. Dit werk is minder bekend bij het grote publiek. En nu voor het eerst in Nederland te zien. In de tentoonstelling komen uiteenlopende technieken aan bod waarmee de kunstenaars experimenteerden waaronder, naast schilderijen, ook werk op papier, keramiek, sculpturen, assemblages, beeldgedichten en kunstenaarsboeken.

Laatste overzicht van Miro in Nederland: bijna 60 jaar geleden In de internationale kunstwereld is er sprake van grote belangstelling voor Joan Miro, een van de belangrijkste en meest geliefde moderne meesters. Het Albertinamuseum in Wenen wijdde in 2014 een grote overzichtstentoonstelling aan hem en het Museo Reina Sofia in Madrid stelde een tentoonstelling samen van zijn late werk. Deze toerde in 2014 door de Verenigde Staten. Het Rijksmuseum in Amsterdam toont deze zomer sculpturen van Miro in haar tuin. In Nederland is al jaren geen grote Miro tentoonstelling te zien geweest. De laatste overzichtstentoonstelling vond bijna 60 jaar geleden plaats, in 1956 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Nu, in 2015, is het Cobra Museum geslaagd in haar opzet, om een omvangrijke tentoonstelling van Miro samen te stellen met werken uit binnen- en buitenland. Uiteraard met de hulp van veel internationale bruikleengevers. Het Guggenheim Museum in New York bijvoorbeeld leent Paysage (1927). Uit de Scottish National Gallery of Modern Art komt het belangrijke werk Figures and birds uit 1934-36. Het eerder benoemde Museo Reina Sofia uit Madrid leent vijf werken uit de periode 1945-1950.

Meer dan 100 werken en een reconstructie van Miro's studio op Mallorca.

De tentoonstelling bevat ruim 80 kunstwerken van Joan Miro en 60 werken van verschillende Cobrakunstenaars zoals Karel Appel, Asger Jorn, Constant en Pierre Alechinsky. Een reconstructie van de studio van Miro op Mallorca, met meer dan 40 originele voorwerpen, vormt een belangrijk onderdeel van de expositie. Niet eerder werd zijn atelier op zo'n grote schaal, Dit is mogelijk gemaakt door samen te werken met de Fundacio Pilar i Joan Miro a Mallorca.

Miro & Ik. Rondom Miro & CoBrA zullen diverse activiteiten plaatsvinden onder de noemer Miro & Ik. Het betreft o.a. rondleidingen, een audiotour (op de eigen smartphone), verschillende workshops, een kinderatelier en een tekenwedstrijd voor scholen. Daarbij staat centraal het opwekken van nieuwsgierigheid en deze met elkaar delen. Het Cobra Museum maakt hierbij gebruik van de methode Visible Thinking (VT). Deze methode is ontwikkeld door de Harvard University. De speelse en expressieve werken van Miro zijn uitermate geschikt om onze bezoekers uit te dagen, beter te laten kijken en creatief te laten denken. Meer informatie over de VT techniek kunt u terug vinden op de volgende website: http://www.visiblethinkingpz.org/VisibleThinking_html_files/VisibleThinking1.html

Persvoorbezichtiging. Op donderdag 8 oktober van 11:00 tot 13:00 uur is er een bezichtiging speciaal voor de pers. Joan Punyet Miro, kleinzoon van Joan Miro en beheerder van Miro's nalatenschap en Elvira Camara Lopez, directeur van de Fundacio Pilar i Joan Miro, Katja Weitering, artistiek directeur van het Cobra Museum en Els Ottenhof zakelijk directeur van het Cobra Museum, als ook Kees van Twist, die als adviseur betrokken was bij het initiatief tot de tentoonstelling, zullen aanwezig zijn. Bij de tentoonstelling verschijnt een tentoonstellingscatalogus. Fondsen en Partners. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst wordt ondersteund door de Gemeente Amstelveen en de BankGiro Loterij. De tentoonstelling Miro & Cobra wordt bovendien ondersteund door het VSB Fonds, Mondriaan Fonds, het Blockbusterfonds en Zabawas.

Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen

In 2015 bestaat Cobra Museum voor Moderne Kunst 20 jaar. Sinds 1995 spant het zich in om het erfgoed en het gedachtegoed van de Cobra beweging onder de aandacht te brengen. De samenwerking tussen het Cobra Museum en de Fundacio Pilar i Joan Miro a Mallorca, de Successio Miro en de betrokken musea voor bruiklenen toont de voortdurende ambitie van het museum om de Cobrabeweging internationaal uit te dragen en relevante tentoonstelling voor Nederland te ontwikkelen. Miro & CoBrA kan in dit licht gezien worden als een vervolg op Klee & CoBrA Het begint als kind, de tentoonstelling die in 2012 in het Cobra Museum te zien was. De artistieke staf is voortdurend op zoek naar concepten waarbij de moderne Europese schilderkunst een duidelijke relatie aangaat met de Cobra groep. Ook is er regelmatig ruimte voor hedendaagse kunst met een verwantschap met de attitude van CoBrA. Zo zal gelijktijdig (vanaf 20 November) met MIRO & CoBrA, een museale overzichtstentoonstelling plaatsvinden van het werk van Jennifer Tee, winnaar van de Cobra Kunstprijs Amstelveen.