Le miroir vivant

Persbericht

Le miroir vivant

Magritte ontmoet de collectie

10 oktober 2015 - 17 januari 2016

Het museum spant zich momenteel in om het schilderij `Le miroir vivant' uit 1928 van Rene Magritte (1898-1967) aan te kopen. Het schilderij is een prachtige toevoeging aan de wereldberoemde collectie surrealistische kunst van het museum. Tot het einde van het jaar heeft het museum de tijd om de benodigde fondsen te werven. Dit vroege werk van Magritte bevindt zich momenteel al in het museum. Het vormt - als bruikleen - het sleutelstuk in een tentoonstelling die het schilderij op verrassende en associatieve wijze linkt aan vijftig uiteenlopende collectiestukken.

De levende spiegel

`Le miroir vivant' stamt uit een groep van ruim veertig woord/beeld schilderijen die Magritte maakt in de beginjaren van zijn carriere. Het werk is experimenteel door de beeldende werking van taal. In `Le miroir vivant' zijn vier onderling verbonden wolkachtige witte vormen zichtbaar die elk zijn voorzien van een raadselachtige korte tekst. De woorden `personnage eclatant de rire' (lachende persoon), `armoire' (kabinet), `horizon' en `cris d'oiseaux' (vogelkreten) roepen talloze associaties op. Toch blijft de samenhang van de woorden en de betekenis van dit uitgesproken non-figuratieve schilderij lastig te doorgronden. Zelden komt een schilderij uit deze vroege jaren op de markt. Het werk is een belangrijke aanvulling op de latere, meer bekende werken van Magritte die zich al in de collectie bevinden. Het slaat bovendien een brug tussen het dadaisme, surrealisme en popart. Artistieke stromingen die alle goed in de museumcollectie vertegenwoordigd zijn.

Associatieve presentatie

In nauwe samenwerking met de Amerikaanse kunstenaar Alex da Corte (1981) is een tentoonstelling samengesteld waarin `Le miroir vivant' startpunt is. De vier woorden in het enigmatische schilderij van Magritte zijn de aanwijzingen voor verhalen die de bezoeker zelf kan opdiepen. Zowel het verhalende als het alledaagse in Magritte's werk, zijn een rode draad in de tentoonstelling. Met vijftig schilderijen, sculpturen, foto's en installaties van kunstenaars als Marcel Broodthaers, Jim Dine, Dan Flavin, Duane Hanson en David Hockney worden intieme artistieke dwarsverbanden gelegd tussen kunstwerken en kunststromingen als dada, minimalisme en pop art. Een aantal werken is nooit eerder te zien geweest, zoals werken van Tony Lewis en Alex Israel.

Op zoek naar Magritte

De documentaire `Conducting Boijmans' die in premiere ging tijdens het IFFR in januari 2015 dingt mee naar een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Film Festival (23 september t/m 2 oktober 2015). Regisseur Sonia Herman Dolz volgt directeur Sjarel Ex tijdens zijn werkzaamheden voor het museum. In de documentaire is te zien hoe hij op het spoor komt van `Le miroir vivant'. Hij bekijkt het schilderij bij een prive verzamelaar in New York. Het lukt niet direct de eigenaar te overtuigen om het kunstwerk in de verkoop te doen. Afgelopen maart `dook' het werk op tijdens de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht.

De volgende fondsen hebben reeds toegezegd bij te dragen aan de aankoop van het schilderij: Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Dura Kunstfonds), Fonds Willem van Rede, Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, Bankgiro Loterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede dankzij het Breeman Talle Fonds).