Twee Van Goghtentoonstellingen in Het Noordbrabants Museum

UITNODIGING PERSBIJEENKOMST

Twee Van Goghtentoonstellingen in Het Noordbrabants Museum

10 oktober t/m 20 december 2015

’s-Hertogenbosch, 25 september 2015 – Het Noordbrabants Museum sluit het Van Gogh jaar 2015 af met nog twee bijzondere en zeer verschillende Van Goghtentoonstellingen. Rondom de Pastorie neemt u mee naar het vroege Brabantse werk van Van Gogh. Vincent uit de doeken gooit het juist over een andere boeg en vertelt het verhaal over hoe Van Gogh van ondergewaardeerd kunstenaar uitgroeide tot een van de bekendste en populairste kunstenaars ter wereld. Graag nodigen we u uit voor de voorbezichtiging van deze twee prachtige tentoonstellingen.

Vincent van Gogh – Rondom de pastorie

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan Vincent van Gogh en zijn fascinatie voor het Brabantse landschap. Er wordt aandacht besteed aan Van Goghs ontwikkeling als beginnende kunstenaar in Brabant. Welke kunstenaars inspireerden hem? En hoe zie je dat terug in zijn eerste werken? Negen Van Gogh schilderijen uit onze vaste presentatie zijn aangevuld met twaalf bijzondere bruiklenen. Onder andere zes werken van Museo Soumaya in Mexico waaronder één Van Gogh aquarel, één werk uit Museo Thyssen-Bornemisza in Spanje en werken uit Nederlands museaal en particulier bezit. Dankzij deze werken, die zelden in Nederland getoond zijn, biedt het museum een mooi overzicht van Van Goghs eerste stappen in de kunst.

Vincent uit de doeken – Hoe Van Gogh beroemd werd

Niet alleen staat Van Goghs vroege werk in de schijnwerpers, in de tentoonstelling Vincent uit de doeken laten we ook met een originele cultuurhistorische benadering zien hoe Van Gogh in de afgelopen 125 jaar uitgegroeid is tot icoon. Deze verrassende tentoonstelling geeft antwoord op de vraag hoe zijn schilderijen en beeldtaal uiteindelijk zo beroemd werden. Wie zorgden er voor dat Van Goghs werk bij elkaar bleef en onder de aandacht kwam? Hoe laten modeontwerpers, muzikanten en reclamemakers van nu zich inspireren door Van Gogh?

Uitnodiging

Op donderdag 8 oktober bent u van harte welkom voor een preview van beide tentoonstellingen.

10.00: entree via de hoofdingang Verwersstraat 41

10.30: inleiding door Hoofd Collecties en Presentatie Fiona Zachariasse en Junior Conservator Roosmarij Deenik over het tot stand komen van deze tentoonstellingen

11.00-12.00: bezoek aan de tentoonstellingen met mogelijkheid tot vragen stellen. Ook is de grafisch vormgever van Vincent uit de Doeken, Wanda van Riet, aanwezig om meer te vertellen over hoe je zo’n complex en dramatisch verhaal visueel vorm kan geven

Aanmelden

Graag uiterlijk 5 oktober het onderstaande ingevuld retourneren aan pers@hnbm.nl

Is aanwezig bij de voorbezichtiging:

□ Op donderdag 8 oktober van 10.00 tot 12.00 uur

□ Verzoekt om zo spoedig mogelijke toezending van afbeeldingen

□ Is niet aanwezig, verzoekt om toezending persmap in de week van

de perspreview