Voortzetting campagne `foute kazen' tegen Maaslander en Leerdammer


Voortzetting campagne `foute kazen' tegen Maaslander en Leerdammer

12 okt 2015

Wakker Dier start radiocampagne over stalmelk in kaas

Wakker Dier start morgen met een radiocommercial waarin zij consumenten voorlicht over de `foute kazen' van Maaslander en Leerdammer. Onder `foute kaas' verstaat Wakker Dier kaas waar (deels) stalmelk in zit: melk van koeien die nooit buiten komen. Deze radiospot is onderdeel van de campagne
tegen stalmelk in kaas die afgelopen zomer is gestart. Zo'n 30 procent van alle Nederlandse melkkoeien staat het hele jaar door op stal en experts vrezen dat dit percentage nog verder zal stijgen. Dit is slecht voor de koe en voor de consument, want die ziet koeien graag in de wei. Toch ligt
stalmelk in de winkel, vaak in de vorm van kaas. Daarom roept Wakker Dier consumenten op om Maaslander en Leerdammer aan te spreken op de stalmelk in hun kaas en ondertussen te kiezen voor kaas die wel volledig is gemaakt van weidemelk.

Opgestalde koeien: 500.000 and counting...

In 2013 kwamen er bijna 500.000 melkkoeien nooit meer in de wei. Experts vrezen dat dit aantal nog verder zal toenemen, omdat de melkveehouderij flink aan het uitbreiden is en het aantal megastallen explosief stijgt. En hoe groter de stal, hoe groter de kans dat de koe niet naar buiten mag.

De koe wil in de wei

Weidegang is belangrijk voor het welzijn van de koe. In de wei kunnen ze vrij bewegen, dansen en hun natuurlijke gedrag beter vertonen. Bovendien hebben weidekoeien minder last van uierontstekingen, pootgebreken en klauwontstekingen, en is de vruchtbaarheid beter. Ook het milieu is erbij
gebaat, omdat weidegang zorgt voor een lagere ammoniakuitstoot.

Wat is weidemelk?

Weidegang is ook belangrijk voor de Nederlanders - zij zien graag een koe in de wei. Daarom is bijna alle verse melk tegenwoordig voorzien van een weidemelklogo. Dit logo garandeert dat de melk voor 100% afkomstig is van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zeker 6 uur per dag in de wei
mogen grazen. Helaas zijn er in de supermarkt nog wel veel kazen zonder weidemelklogo, waaronder Maaslander en Leerdammer. Juist omdat er erg veel melk nodig is om kaas te maken - tien liter melk voor een kilo kaas - vindt Wakker Dier dat weidegang en het daarbij behorende weidemelklogo een
minimumvereiste voor alle kaasmerken zou moeten zijn. Op de website van Wakker Dier staat een overzicht van kazen met en zonder weidemelklogo.

Maaslander en Leerdammer deels gemaakt van stalmelk

Maaslander en Leerdammer conformeren zich aan het Convenant Weidegang en erkennen daarmee dat weidegang belangrijk is. Toch verwerken ze deels stalmelk in hun kaas. Het bedrijf Westland, eigenaar van het merk Maaslander, koopt de melk in bij een zuivelcooeperatie. Naar eigen zeggen wordt in de
Maaslander kaas ongeveer 20 procent stalmelk gebruikt. Leerdammer is een kaas van het bedrijf Bel Groep. Bel Groep koopt de melk direct van de boer, zowel van boeren die de koeien beweiden als van boeren die de koeien altijd op stal houden. Leerdammer is naar eigen zeggen gemaakt met 33
procent stalmelk.

<<