Word ook donor


Vandaag (12 oktober) start de campagne Orgaandonatie `Donor worden. Waar wacht je nog op.' met een nieuwe website www.wordookdonor.nl. Momenteel staat 24% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder als donor geregistreerd en daar komen elk jaar meer mensen bij. In 2014 waren dit er bijna
137.000. Nog steeds zijn er meer orgaan- en weefseldonoren nodig. In de campagne, voorheen Nederland zegt Ja, staan meer dan ooit de ervaringsverhalen van mensen met een donororgaan centraal. Mensen zoals jij en ik, die zich jaren geleden registreerden als orgaandonor om een ander te helpen.
Want zo ziek worden dat je om te overleven een donororgaan nodig hebt, dat overkomt toch alleen een ander? Dat dachten zij dus ook.

Zoveel mogelijk donorregistraties, dat blijft het hoofddoel van de campagne. De tv- en radiocommercials van dit jaar brengen persoonlijke verhalen dusdanig in beeld dat inleven heel gemakkelijk wordt. Het gaat om een bijzonder twaalftal ontvangers van een donor- en weefselorgaan, die zich ooit
registreerden met het idee na hun overlijden zelf donor te worden. Arie Blommers (55) is een van hen: "Toen ik me in 1999 als donor registreerde, had ik nooit kunnen vermoeden dat ik 15 jaar later zelf donorlongen zou hebben. Ik wilde al donor zijn, maar werd ontvanger."