Zonder verandering geen ontwikkeling van kwaliteit


Zonder verandering geen ontwikkeling van kwaliteit. Deze mening deelden 150 bestuurders en specialisten op het terrein van ruimtelijke ordening tijdens de 5e Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit in de stadsgehoorzaal in Leiden.

De aanwezigen bekeken tijdens deze netwerkbijeenkomst op 8 oktober 2015 inspirerende projecten. Ook werd met elkaar gesproken over toekomstige opgaven en het belang van ontwerpers om een betekenisvol landschap te ontwerpen.

Nederland is te klein voor onze ambities

"En er komen alleen maar meer wensen bij", concludeerde Eric Frijters van bureau Fabric. De opgaven op het gebied van duurzame energie, water, voedsel, afval en verstedelijking moeten nog de juiste plek vinden in onze omgeving. Provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit, Abe Veenstra,
benadrukte het belang om samen 1 landschap te maken. Abe: "Ruimtelijke kwalititeit is gebaat bij samen aan opgaven werken en gedeelde kwaliteit herkennen."

Ruimtelijke kwaliteit anders bekijken

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra gaf aan de aanwezigen mee: "Ruimtelijke kwaliteit gaat over het slim verbinden van economische, recreatieve, natuur- en veiligheidsbelangen en niet alleen over de beleving van een gebied." 1 van de projecten die tijdens de dag werd bezocht is een combinatie van
een zeewering en een parkeergarage in Katwijk. "Dit is een goed voorbeeld hiervan", stelde zij vast. De gedeputeerde vroeg om meer goede voorbeelden te delen met de provincie voor een handleiding over ruimtelijke kwaliteit, die met elkaar, voor elkaar wordt gemaakt.