Raadsleden moeten speerpunten kiezen


DEN HAAG/APELDOORN - Raadsleden hebben het in de hand of ze verzuipen in te veel informatie. Zij doen er verstandig aan om twee of drie belangrijke thema's te kiezen. Dat verscherpt het politiek debat maar ook het samenspel met de wethouders.

Marcel Boogers, hoogleraar regionaal bestuur aan de Universiteit Twente, gaf dit advies in de masterclass voor raadsleden en wethouders in Apeldoorn. Deze masterclass werd georganiseerd in samenspel van Raadslid.Nu en de Wethoudersvereniging.

Verder merkte Boogers ook een aantal zaken op waardoor het volgens hem lijkt alsof politici niet houden van politiek. Zo zeggen raadsleden dat iets moet van bovenaf, zoals van het Rijk, waardoor er niet meer gediscussieerd hoeft te worden over het onderwerp. Ook kan het dat raadsleden zeggen
dat ze de bevolking moeten raadplegen, bijvoorbeeld door een referendum, waardoor het politieke debat wordt vermeden.

Lokale volksvertegenwoordigers zijn niet altijd nodig voor inwoners van gemeenten. Deze organiseren zich namelijk zelf ook in verbanden, zoals een wijkvereniging. Op deze manier vertegenwoordigen ze zichzelf en proberen zo zaken voor elkaar te krijgen aldus Boogers.

Regionale samenwerking
Boogers gaf een ook een aantal tips voor betere regionale samenwerking. Zo zouden gemeenteraden bijvoorbeeld samen kunnen vergaderen over een onderwerp, in plaats van alle raden apart. Ook zouden griffiers kunnen worden ingeschakeld, zodat bepaalde onderwerpen in alle raden in dezelfde week
worden besproken. Zo kan worden voorkomen dat een raad die als laatst over een onderwerp spreekt alleen nog maar bij het kruisje mag tekenen, omdat het alle andere raden al langs is geweest.



Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 12 oktober 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu