Kandidatenlijsten verkiezingen Gooise Meren vastgesteld


12/10

Kandidatenlijsten verkiezingen Gooise Meren vastgesteld

Het organiseren van verkiezingen is aan tal van strakke regels gebonden, die zijn terug te vinden in de Kieswet. Het is aan het Centraal Stembureau om te controleren of alles inderdaad conform die regels verloopt.

Op vrijdag 9 oktober boog het Centraal Stembureau, zich in de raadzaal van Bussum over de kandidaatstelling van de partijen. De burgemeester van Bussum Albertine van Vliet-Kuiper zat deze openbare zitting voor.

Voor drie partijen moest worden geloot welke lijst zij zouden innemen: twee nieuwkomers (50 Plus en Trots op Nederland) en Hart voor Bussum, die bij de voorgaande gemeenteraadsverkiezingen niet formeel onder deze naam had deelgenomen. Loting wees uit dat Trots op Nederland Lijst 8 werd,
50-plus Lijst 9 en Hart voor Bussum lijst 10. De lijsten 1 tot en met 7 werden op grond van uitgebrachte stemmen in de drie gemeenten bepaald.

Dat levert de volgende volgorde op (tussen haakjes de uitgebrachte stemmen):
1.VVD (2966);
2.D66 (2306);
3. PvdA (1721);
4. CDA (1521);
5. GroenLinks (1465);
6. Gooise Ouderen Partij (1061);
7 ChristenUnie (507);
8.Trots op Nederland
9. 50-Plus;
10. Hart voor Bussum.

Hart voor Bussum en de Gooise Ouderen Partij gaan voor deze verkiezingen een lijstcombinatie aan. Bij het toekennen van restzetels kan zo'n verbinding profijt opleveren.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------