Gemeente Leeuwarden investeert in wensen en knelpunten `nieuwe dorpen'


De `nieuwe dorpen' waar in de periode 2015 - 2017 wordt gewerkt aan wensen en knelpunten van eigen bewoners zijn Jirnsum, Warten, Warstiens, Wergea en Reduzum. In het Investeringsprogramma Infrastructuur (2014-2017) is hiervoor een reservering opgenomen voor infrastructurele knelpunten in de
nieuwe dorpen van totaal EUR 650.000.

Jirnsum

In Jirnsum wordt het dorpsplein en de 2 entrees heringericht. De veranderingen maken het dorp aantrekkelijker voor (watersport) toeristen.

Warten

In Warten gaat het Stoombootshead op de schop. Dit is het plein tussen de Rochsleat en de Haedstrjitte. Om de watersport te versterken worden er aanlegplaatsen en steigers aangelegd. Ook wordt het plein aantrekkelijker ingericht.

Warstiens

De wens van Warstiens is om de enige toegangsweg vanuit Wergea te verbreden met grasbetontegels zodat (landbouw) verkeer elkaar beter kan passeren en de berm minder stuk gereden wordt.

Wergea

In Wergea komt op braakliggend terrein rond de school OBS De Twamester een speel- en leerplein voor de kinderen in het dorp. Het plein is voor buitenspelen na schooltijd, maar ook voor lesgebonden activiteiten.

Reduzum

Ten slotte wordt in Reduzum de hoofdstraat van Trije Romers tot de haven heringericht om een betere uitstraling te krijgen. Dit gaat samen met de geplande rioolvervanging.

Projecten

De projecten zijn voortgekomen uit een inventarisatie door de gemeente en verschillende dorpsbelangen naar alle knelpunten en wensen van de verschillende dorpen. De gemeente heeft onderzocht welke van de knelpunten en wensen aansluiten op nog uit te voeren gewone onderhoud, zoals vervanging
van rioleringen, en welke direct uitgevoerd kunnen worden.