LUMC steunt landelijke Donorweek

LUMC steunt landelijke Donorweek

8 oktober 2015 | NIEUWSBERICHT

Het LUMC vervult een sleutelrol in de regio als het gaat om donatie en transplantatie van organen en weefsels. Tijdens de Donorweek, die plaatsvindt van 12 tot 18 oktober, benadrukt het LUMC het belang van registratie in het donorregister.

Tijdens de Donorweek kunnen bezoekers van het LUMC informatie krijgen over orgaan- en weefseldonatie en over registratie in het donorregister. Op dinsdag 13 oktober tussen 12.00 en 13.30 uur zijn de transplantatie- en donatiecooerdinatoren van het ziekenhuis aanwezig op het Leidse Plein (tweede etage) om vragen te beantwoorden.

Tekort aan organen en weefsels

Nog steeds is er een tekort aan donororganen en overlijden jaarlijks patienten die op de wachtlijst staan voor een donororgaan. De Donorweek heeft als doel het belang van registratie onder de aandacht te brengen. Door vast te leggen of je na je overlijden je organen of weefsels wel of niet wilt donoren, voorkom je dat nabestaanden deze moeilijke beslissing moeten nemen. Het is van belang dat artsen bij een overlijden altijd het donorregister raadplegen en goed geinformeerd een gesprek over donatie aangaan met de nabestaanden.

Topreferente zorg

Transplantatiegeneeskunde valt onder topreferente zorg (TRF): zeer specialistische zorg, die alleen in universitaire ziekenhuizen wordt uitgevoerd. Het LUMC is gespecialiseerd in nier-, lever- en alvleeskliertransplantaties. Daarnaast worden in het LUMC, als enige ziekenhuis in Nederland, transplantaties van de Eilandjes van Langerhans uitgevoerd. Met deze insuline-producerende cellen uit de alvleesklier kunnen mensen met ernstig ontregelde diabetes behandeld worden. Ook verrichten artsen in het LUMC hoornvliestransplantaties.

Meer informatie

De Donorweek is een initiatief van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), het ministerie van VWS, patientenverenigingen en gezondheidsfondsen.

Veel informatie over orgaan- en weefseldonatie is te vinden op de website van de NTS: www.transplantatiestichting.nl. Wilt u uw keuze vastleggen? Kijk dan op www.wordookdonor.nl of www.donorregister.nl.