Preventieve borstamputatie bij erfelijke borstkanker: "Iedereen is hier deskundig en aardig"

9 oktober 2015 151009 Sandra Buurman

Toen Sandra Buurman hoorde dat ze een zeer grote kans op erfelijke borstkanker had, aarzelde ze niet: ze liet haar borsten verwijderen. Naast preventieve borstamputatie werden ook haar eierstokken en eileiders werden uit voorzorg weggehaald. Over haar behandeling bij het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC- Havenziekenhuis is Sandra heel tevreden: "Iedereen hier is deskundig en aardig." Ze vertelt ons haar verhaal.

Bij de tante van Sandra werd 15 jaar geleden borstkanker vastgesteld. Toen ze anderhalf jaar geleden terminaal ziek werd, liet ze Sandra beloven om bloed te laten prikken. "Mijn tantes en moeder zijn draagster van het gemuteerde BRCA-1 gen. Zij hebben hierdoor een sterk verhoogd risico op borst- en eierstokkanker," vertelt Sandra. "Uit de bloedtest bleek dat ik ook draagster ben van dit gen. Ik nam geen risico, binnen een week zat ik in het Academisch Borstkankercentrum in het Havenziekenhuis."

Emotionele periode

Uit diverse onderzoeken bleek dat Sandra geen kanker had. "Daar was ik blij mee, maar ik moest zorgen dat ik deze ziekte ook niet zou krijgen. Daarom besloot ik uit voorzorg mijn borsten, eierstokken en eileiders te laten verwijderen. Het werd een hectische periode: in de week waarin mijn tante overleed, ging ik naar het Havenziekenhuis voor onderzoeken en gesprekken. Dat was heftig. Ik kwam terecht bij oncoloog Linetta Koppert en plastisch chirurg Mischa Zuijdendorp, twee fantastische artsen. Vorige zomer werden mijn borsten verwijderd en kreeg ik twee `tissue expanders' geplaatst, een soort ballonnen die de huid moesten oprekken zodat later borstimplantaten geplaatst konden worden. Voor het inspuiten van deze expanders met vloeistof moest ik wekelijks terugkomen bij de mammacareverpleegkundige en plastisch chirurg. In september werden de eierstokken en eileiders weggehaald, in februari 2015 kreeg ik borstimplantaten."

Betrokken en behulpzaam

Hoewel ze de eerste week na de borstamputatie flink wat pijn heeft gehad ("ik ben nogal eigenwijs en ben niet zo van de pijnstillers"), kijkt Sandra tevreden terug op haar behandeling. "Het team is geweldig, iedereen legt alles goed uit, men is betrokken en behulpzaam. Ik heb vooral met plastisch chirurg Mischa Zuijdendorp te maken gehad, een toparts die heel mooi werk geleverd heeft. Ook de oncoloog en mammacareverpleegkundigen zijn aardig en plezierig. Het klinkt misschien gek, maar het was soms echt gezellig. Ik heb veel geleerd en ben er sterker uitgekomen. Met dank aan mijn tante: zij heeft mijn leven gered."