Rotterdamse organisaties zetten zich in voor orgaandonatie

12 oktober 2015

Deze week is het Donorweek. Wist je dat 32% van de Rotterdammers een keuze maakt over orgaandonatie? In heel Nederland is dat 40%. Meer aandacht voor registraties is belangrijk. Ieder jaar overlijden er in Nederland zo'n 140 mensen terwijl ze wachten op een donororgaan. Ook in Rotterdam sterven mensen onnodig. Op 13 oktober gaat het project DonorDialoog Rotterdam van start. Ook het Havenziekenhuis neemt deel.

Op dinsdag 13 oktober geeft de Rotterdamse wethouder van onderwijs, jeugd en zorg, Hugo de Jonge, op het Vakcollege De Hef het startsein van DonorDialoog Rotterdam. In het project DonorDialoog werken tal van lokale organisaties samen met de Nederlandse Transplantatie Stichting en het Erasmus MC om informatie te delen en het belang van orgaandonatie en registratie duidelijk maken voor iedere Rotterdammer.

32% Rotterdammers maakte keuze

In Rotterdam maakte slechts 32% van de inwoners een keuze over orgaandonatie. In heel Nederland is dat 40%. Maar ook grote steden als Den Haag en Amsterdam blijven achter. Er zijn daarbij opvallende verschillen tussen wijken. In woongebieden waar bewoners een lager opleidingsniveau hebben en de werkloosheid hoog is, registreert men weinig. Taalproblemen als laaggeletterdheid kunnen hierbij een rol spelen. Toch is het belangrijk ook deze bewoners te informeren over het belang van registratie voor orgaandonatie. Immers, hoe meer mensen meedoen hoe beter het systeem van orgaandonatie functioneert.

Lokale organisaties bundelen hun krachten

Het is uniek in Nederland dat lokale organisaties hun krachten bundelen op dit terrein. Voorlichters gaan in hun eigen gemeenschap in gesprek over het onderwerp. Extra aandacht is hierbij voor mogelijke taalbarrieres. Op een laagdrempelige en toegankelijke manier verstrekken de voorlichters informatie, bespreken ingewikkelde vraagstukken en geven inhoudelijk advies. Marokkaanse vrijwilligers doen dit bijvoorbeeld in de moskee, maar ook in kerken, gezondheidscentra en buurthuizen starten diverse vrijwilligers gesprekken over orgaandonatie. Dichtbij de mensen thuis. Daarnaast onderzoeken studenten verpleegkunde van Hogeschool Rotterdam hoe je meer mensen kunt bereiken en wordt een voorlichtingsspel ontwikkeld voor mensen die minder taalvaardig zijn.