Belastingdienst nog steeds Bron van Armoede

Utrecht, 12 oktober 2015

Sociaal raadslieden in AVROTROS Radar

Belastingdienst nog steeds Bron van Armoede

Staatssecretaris Klijnsma is vanavond te gast bij het consumentenprogramma Radar. Ze zal reageren op de problemen van cliënten van het sociaal raadsliedenwerk, die in de schulden zijn geraakt door de belastingdienst. Sinds enkele jaren vormen toeslagen voor burgers een stevig deel van het reëel inkomen. Terugvorderen betekent voor duizenden burgers bijna altijd: schulden. Toeslagen worden teruggevorderd zonder automatisch rekening te houden met wettelijk bepaald minimum leefgeld voor eten en huur, de beslagvrije voet. Het toeslagpartnerschap levert problemen op.

Sociaal raadsvrouwen Lucia Missana (welzijnsorganisatie Combiwel) en Hannie van Blitterswijk (Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland), vertellen voor de camera samen met hun cliënten Michel en Safiera wat er zoal mis gaat.

Michel moest over 2008 huurtoeslag terugbetalen. Vanwege zijn lage inkomen, werd de schuld buiten invordering gesteld. Toch verrekent de belastingdienst bijna elk jaar opnieuw weer deze oude schuld met de toeslagen van het nieuwe jaar. En nog steeds is niet alles duidelijk en opgelost want er kwamen weer nieuwe terugvorderingen. Michel houdt zijn hart vast voor de toeslagen van 2016.

Safiera, alleenstaande moeder, stond op straat, dakloos, vond een kamer en werd vervolgens tijdelijk opgevangen door haar oom. Na anderhalf jaar kreeg ze een eindelijk eigen woning. Maar helaas had ze toen zoveel schulden dat zij de eerste huur niet betalen. Die schulden waren ontstaan tijdens de periode van dakloosheid. De belastingdienst vatte nl. de verhuurder, de andere kamerbewoner, en haar oom steeds op als ‘wisselende toeslagpartners’, met toeslagschulden als gevolg. Zij ontving in die periode meer dan 129 brieven over dit voor een gewone burger niet te begrijpen toeslagpartnergedoe.

De regelgeving rond toeslagen, toeslagpartners en terugvordering is zo ondoorgrondelijk en de communicatie met de fiscus is zo verwarrend dat ook sociaal raadslieden spreken van kafkaëske situaties.

De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden LOSR/MOgroep legde deze misstanden eerder al vast in het Rapport Belastingdienst, bron van Armoede.

http://www.mogroep.nl/thema/sociaal-raadsliedenwerk-srw/nieuws/3981-opnieuw-rapportbelastingdienst-bron-van-armoede Naar aanleiding van het rapport werden Kamervragen gesteld. De belastingdienst en de LOSR/MOgroep hebben over de problematiek regelmatig overleg, maar desondanks blijft het systeem te ingewikkeld.

In Radar zal André Moerman, voorzitter van de Signaleringscommissie van de LOSR/MOgroep opnieuw een oproep aan staatssecretaris Klijnsma van sociale zaken doen om orde op zaken te stellen. Dit pleidooi wordt ondersteund door gemeentes. http://www.radartv.nl/uitzending/volgende-uitzending/aflevering/12-10- 2015/schuldhulpverlening/