Internationale scholieren beoordelen Nederlandse literatuur

PERSBERICHT

Rotterdam/Antwerpen, maandag 12 oktober 2015

Internationale scholieren beoordelen Nederlandse literatuur

De Inktaap 2016 is de supercup van de Nederlandse Letteren en gaat vandaag in vijf landen van start! Leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, en op Curaçao en Aruba lezen de jurykeuzes van de AKO Literatuurprijs (ECI Literatuurprijs), de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit deze vier boeken kiezen de jongeren hun winnaar.

De genomineerde boeken zijn dit jaar:

Ik kom terug van Adriaan van Dis - Atlas Contact (Libris Literatuur Prijs 2015)

Orgelman van Mark Schaevers - De Bezige Bij (Gouden Boekenuil 2015) Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans - De Bezige Bij (AKO Literatuurprijs 2014)

Vervoering van Shantie Singh - De Geus (Caribische nominatie) Elk jaar doen meer dan honderd scholen uit vijf landen mee aan De Inktaap. Leerlingen in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar vormen de jury. Zij lezen de boeken, wisselen leeservaringen uit met jury's over de grens, discussiëren met hun docenten en kiezen vervolgens in een slotdebat op school hún winnaar. De resultaten van alle jury's samen bepalen wie De Inktaap 2016 verdient.

De Inktaap over de grens

Bijzonder is dat dit jaar voor het eerst ook leerlingen uit Aruba meedoen. De scholieren zijn afkomstig van het Colegio Arubano, waar zij begeleid worden door enthousiaste docenten Nederlands. Ook in Nederland komen er positieve reacties binnen bij de start van het project. 'Onze school is al jaren erg enthousiast over De Inktaap. Leerlingen doen graag mee en de docenten merken dat leerlingen veel meer over hun boeken praten dan tijdens de reguliere lessen,' zeggen jurybegeleiders van het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Uitreiking

Op 14 maart 2016 wordt De Inktaap uitgereikt tijdens een feestelijke slotdag in De Doelen in Rotterdam. Ongeveer duizend jongeren zijn daarbij aanwezig. Voor hen is dat een bijzondere dag omdat zij de genomineerde auteurs kunnen ontmoeten en vragen kunnen stellen. Ook gaan zij met elkaar in debat en zijn er workshops.

Vorige winnaars

Afgelopen editie won Ilja Leonard Pfeijffer De Inktaap 2015 met zijn boek La Superba. Pfeijffer over De Inktaap: ‘Een van de mooiste prijzen, als je ziet hoe goed de jury is’. Ook winnaar Tommy Wieringa sprak in 2014 vol lof over de jury: ‘Dat jongeren een roman als deze lezen, begrijpen en waarderen, is een serieuze bekroning.’ Eerdere winnaars van De Inktaap zijn: A.F.Th. van der Heijden, Robert Vuijsje, Dimitri Verhulst, Tom Lanoye en Harry Mulisch.

Week van het Nederlands

Van 10 t/m 17 oktober is het de Week van het Nederlands, een initiatief van de Nederlandse Taalunie. Tientallen scholen starten deze week met het lezen voor De Inktaap en organiseren hun eerste jurybijeenkomsten. De Inktaap richt zich op leerlingen uit alle Nederlandstalige gebieden.

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen tussen de 15 en 18 jaar oud, in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op Curaçao en Aruba worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs (ECI Literatuurprijs), de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit die vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die auteur wint De Inktaap.

Voor meer informatie en het laatste nieuws: www.inktaap.org, Facebook.com/deinktaap, @DeInktaap