CDA Overijssel ontdekt verontrustende rapportage afvalwaterinjectie

Het CDA is door een oplettende inwoner van de gemeente Dinkelland geattendeerd op een rapportage over de risico's van het winnen van schaliegas en afvalwaterinjecties. Het gaat om een MER rapportage over schaliegas van juni 2015. In juli 2015 is vervolgens besloten dat er de aankomende 5 jaar geen schaliegas meer gewonnen zal worden in verband met de risico's.

Schrikbarende feiten

In deze rapportage komen een aantal schrikbarende feiten aan het licht. Er wordt onder andere geschreven dat afvalwaterinjectie van olie mogelijk nog meer risico's met zich meeneemt dan het winnen van schaliegas.

Onze belangrijkste bevindingen uit het rapport

* Op pagina 20 lees je dat de kans op aardbevingen samenhangt met de aanwezigheid van breuken. (Bekijk de breuklijnenkaart op pagina 146) Op de plek van Rossum en Mander is een breuklijn met classificatie Grote kans risiscobreuken

* Op pagina 150 over afvalwaterinjectie staat de conclusie van Vignes waarin wordt gesteld dat in 60% van Nederlandse waterinjectieputten integriteitsproblemen optreden. Op pagina 123 is meer te vinden over integriteitsproblemen olie-gas en waterinjectieputten en op pagina 127 lees je over

de ouderdom van de putten

* Op pagina 155 wordt geschreven over het effect bij horizontale boring. Put ROW2 in Rossum is horizontaal.

Niet actief gedeeld door EZ

Dit zijn slechts enkele highlights die betrekking hebben op afvalwaterinjectie. Kortom, Ministerie van EZ weet heel goed waar ze mee bezig zijn. Dit document is niet gedeeld vanuit de overheid met ons maar een oplettende inwoner van Dinkelland heeft dit document op de website van het Rijk gevonden. Zelfs de provincie bleek niet op de hoogte van deze bevindingen. Uiteraard gaat de Overijsselse CDA fractie hier vragen over stellen in de volgende Statenvergadering!

Lees hier zelf het betreffende rapport

Zie het origineel.