Gezamenlijke aanpak nodig voor jongeren in een kwetsbare positie

Gepubliceerd: 08 oktober 2015

Maandag 12 oktober vindt de bestuurlijke conferentie `Maak werk van jongeren in een kwetsbare positie!' plaats. Bestuurders van gemeenten, onderwijs, maatschappelijke partners en werkgevers uit de regio zoeken gezamenlijk naar manieren om het participatieprobleem van kwetsbare jongeren aan te pakken. Het is belangrijk zij hun plek weten te vinden in de maatschappij, en (waar mogelijk) sociaal en economisch zelfstandig zijn.

Per 1 januari 2015 is de Participatiewet veranderd. Participatie van jongeren in een kwetsbare positie is ook in onze regio een grote zorg. De verantwoordelijkheid om het aanbod van voorzieningen voor deze jongeren goed te regelen ligt nu bij de gemeenten.

Hierdoor moet het aanbod rondom de jongeren beter op elkaar aan gaan sluiten binnen de lokale situatie. Voor jongeren betekent dit echter dat, waar zij voorheen terecht konden bij de sociale werkvoorziening of de Wajong, zij nu naar nieuwe wegen moeten zoeken die leiden tot participatie. Nieuwe samenwerkingsverbanden en een gezamenlijke aanpak zijn daarom nodig.

Gezamenlijk aanbod

Zeker voor kwetsbare jongeren is het lastig om hun plek te vinden in de maatschappij. Om dat te bereiken hebben zij passende ondersteuning, een startkwalificatie/diploma en een geschikte plek op de arbeidsmarkt nodig. Daarom is een samenhangende aanpak zo belangrijk. De conferentie is georganiseerd op gezamenlijk initiatief van Regio Noord-Veluwe (samenwerkingsverband van de regiogemeenten, inclusief Leerlingzaken Noord-Veluwe), arbeidsmobiliteitscentrum Veluwe Portaal, V(S)O, MBO en Sociale Dienst Veluwerand.

Van denken naar doen! Doet u mee?

Bent u bestuurder van een organisatie in het speelveld rondom jongeren in een kwetsbare positie en heeft u interesse om deel te nemen aan deze conferentie? Meldt u dan aan via mailadres secretariaat@regionoordveluwe.nl. Dan ontvangt u meer informatie over het programma. De conferentie vindt plaats van 11.00-13.30 uur (inclusief lunch) in Ermelo.