Fietsen naar het werk: al 60 bedrijven doen mee

Fietsen naar het werk: al 60 bedrijven doen mee

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 12 oktober 2015- Laatste update: 12 oktober 2015 15:31 uur

In april 2016 gaat de Velsertunnel negen maanden dicht voor een grondige renovatie. Een van de maatregelen om de regio bereikbaar te houden, is een speciale fietscampagne: werknemers van bedrijven die meedoen, krijgen een beloning als ze de auto laten staan en naar het werk fietsen.

Fietser IJmond Bereikbaar 1280x640

Van Tata Steel tot ENCI, van het Rode Kruis Ziekenhuis tot Etos en van Golfbaan Spaarnwoude tot Kwekerij Loef - zo'n 60 regionale bedrijven en ondernemers doen mee met de fietscampagne van samenwerkingsverband IJmond Bereikbaar en Rijkswaterstaat. Het idee is even simpel als effectief: werknemers die kiezen voor de fiets in plaats van de auto, krijgen hiervoor een kilometervergoeding.

Bereikbaarheidsplan

De fietscampagne is onderdeel van het Bereikbaarheidsplan, een pakket van maatregelen om de regio bereikbaar te houden als de Velsertunnel in 2016 dicht is. Tijdens de renovatie wordt onder meer de doorrijhoogte van de tunnel vergroot, worden installaties vernieuwd en vluchtwegen gemoderniseerd. Hoe minder auto's er dan in de spits rijden, hoe beter de doorstroming. En omdat veel mensen in de regio werken en wonen, scheelt het veel drukte als zij de fiets nemen in plaats van de auto.

Bekende namen

`De teller staat inmiddels op 711 fietsers van bijna 60 bedrijven', zegt Sophie Zwetsloot van Milieudienst IJmond. `Bekende namen als Tata Steel, Crown van Gelder en DSE Automatisering doen mee, maar het gaat bijvoorbeeld ook om scholen, winkels, schoonmaak- en transportbedrijven. Alleen al in de eerste drie maanden hadden alle deelnemers samen ruim 89 duizend kilometer gefietst en zo gezorgd voor 13,5 duizend kilo minder CO2-uitstoot.'

IJmond Shuttle

Als fietsen geen optie is, kunnen bedrijven ook kiezen voor andere woon-werkoplossingen, zoals de IJmond Shuttle of een combinatie met het ov. Ruim 56 werknemers maken nu gebruik van deze shuttle tussen station Beverwijk en bedrijventerrein Wijkermeer. Binnenkort komt er een tweede shuttledienst voor de werknemers van Tata Steel en bedrijventerrein Velsen-Noord. En tijdens de tunnelsluiting komt er mogelijk ook een shuttle tussen station Driehuis en bedrijventerrein Velserbroek.

Extra steuntje

Voor de fietscampagne melden zich nog dagelijks nieuwe bedrijven aan. Met de winter voor de deur krijgen de fietsers dan een extra steuntje in de rug: van 1 november tot 1 maart wordt de vergoeding verhoogd van EUR 0,10 naar EUR 0,15 per gefietste kilometer. Ondernemers die willen meedoen met het fietsplan, de shuttlediensten of andere onderdelen van het Bereikbaarheidsplan, kunnen contact opnemen met IJmond Bereikbaar via e-mail.