Hezbollah-commandant gedood bij gevechten in Syrie

in Midden-Oosten / door Mike Durand / op 12/10/2015 om 15:50 / Tags: Hezbollah, Iran, Libanon, Terrorisme

Een topcommandant van Hezbollah is vorige week gedood bij hevige gevechten tussen pro-Assadtroepen en tegenstanders van het regime in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrie. Dit berichtte het Iraanse staatspersbureau Farsnews zaterdag. Het leger van Assad wordt ondersteund door troepen van Hezbollah. Vorige week startte het met Russische luchtsteun een grondoffensief tegen rebellen en jihadisten van ISIS in Idlib, waarbij hevig gevochten wordt.

Commandant Hassan Hossein al-Haj van de Libanese Hezbollah zou daarbij zijn gedood in een vuurgevecht met tegenstanders van het Assad regime. Al-Haj was volgens Fars ingebed bij de Syrische troepen als militair raadgever in de strijd om het dorp Mansoureh in het noordwesten van Syrie.

De provincie Idlib is sinds de Russen zich hebben gemengd in de strijd in Syrie, en het Assad-regime ondersteunen, het toneel van zeer zware grondgevechten. Hij is voor een groot deel in handen van groepen die zich tegen het Assad verzetten maar ook van terroristische groeperingen als ISIS.

Russische gevechtsvliegtuigen voerden precisiebombardementen uit waarbij het commandocentrum van een terroristische beweging in Idlib werd vernietigd. Tevens bombardeerden de Russen een flatgebouw waar zich terroristen in zouden hebben gevestigd en ook meerdere wapendepots zouden zijn vernietigd.